filteri close
Objavljeno: 20.04.2024. Image source: Medik AI
300x600

Veliki broj namirnica dostupnih na tržištu pod etiketom" zdravih namirnica" i preporučene od strane nutricionista i fintes trenera su zapravo samo dobro prikrivene nezdrave namirnice.

Važno je biti kritičan prema prehrambenim proizvodima koje kupujemo i konzumiramo. Iako neki proizvodi mogu biti promovisani  kao "zdravi" ili "prikladni za vežbanje i fitnes", to ne znači nužno da su i zaista zdravi. 

Obratite pažnju na sledeću kategoriju namirnica:

 -Mleko sa niskim procentom masti može nekad da sadrži mleko u prahu, kako bi se postigao isti ukus koji ima punomasno mleko. Zato je ova vrsta mleka loš izbor, posebno za decu.

-Žitarice koje konzumiramo za doručak, često sadrže izuzetno visok nivo šećera. Instatnt ovsene kaše mogu da budu vrlo kalorične.

-Voćni sokovi pored veštačkih boja i aroma imaju visoku količinu šećera.

-Takođe, sportska pića sa ukusom bi trebalo izbegavati kako zbog aroma i zaslađivača, tako i zbog visoke doze kofeina.

-Proteinske pločice su često veliki izvor ugljenih hidrata i šećera, trans masti i veštačkih zaslađivača.

Mršavljenje: Šta je važnije ishrana ili vežbanje?

Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine hrane:

  1. Sastojci: Pažljivo pročitajte deklaraciju kako biste vidjeli koje su glavne komponente proizvoda. Ako je popis sastojaka dug i sadrži mnogo aditiva, konzervansa, šećera ili zasićenih masti, to može biti znak da proizvod nije tako zdrav kao što se reklamira.
  2. Nutritivna vrednost: Pogledajte nutritivnu vrednost proizvoda kako biste videli koliko kalorija, masti, šećera, vlakana i proteina sadrži. Uzimanje u obzir tih informacija pomoći će vam da donesete  odluku o tome koliko je proizvod zdrav za vas.
  3. Procesirana hrana: Izbegavajte visoko procesirane namirnice koje često sadrže mnogo šećera, soli i aditiva, a malo hranjivih materija. Umesto toga, odlučite se za namirnice poput voća, povrća, integralnih žitarica, proteina i zdravih izvora masti.

Na kraju, najbolji način da osigurate da jedete zdravo je pripremanje vlastitih obroka kod kuće koristeći cjelovite, svježe sastojke. Također, educirajte se o prehrambenim potrebama i pravilnoj prehrani kako biste donosili informirane odluke o hrani koju kupujete i konzumirate.

Zdrava hrana nekad može odvesti u tešku bolest - šta je ORTOREKSIJA