
Da li jedna pomorandža dnevno može da smanji rizik od depresije?
Novo istraživanje pokazuje neočekivanu vezu između citrusa i mentalnog zdravlja
Oko 280 miliona ljudi u svetu pati od depresije, stanja koje ozbiljno utiče na raspoloženje i osećaj vrednosti pojedinca. Uzroci depresije su različiti, od porodične istorije, hormonskih promena, hroničnih bolesti do konstantnog stresa. Međutim, postoji nada u vidu malih promena u načinu života – među kojima važnu ulogu ima ishrana.
Novo istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu "Microbiome", ukazuje da bi upravo narandže mogle da budu moćni saveznici u borbi protiv depresije. Studija je analizirala podatke više od 32 hiljade žena srednjeg doba, koje su tokom 14 godina redovno popunjavale upitnike o ishrani i mentalnom zdravlju.
Naučnici su otkrili vezu između redovnog konzumiranja citrusa, posebno narandži, i povećane količine korisnih bakterija u crevima, pre svega bakterije Faecalibacterium prausnitzii. Ova bakterija poznata je po tome što smanjuje upale u telu, jača imuni sistem, a istraživanja sugerišu da može pomoći i kod problema poput sindroma iritabilnog creva, gojaznosti, pa čak i dijabetesa tipa 2.
Zanimljivo je da su učesnice studije koje su patile od depresije imale znatno manje ove korisne bakterije. Vođa studije, dr Raaj Mehta sa Harvard medicinskog fakulteta, ističe da je utvrđeno da svakodnevno konzumiranje jedne narandže može smanjiti rizik od depresije za oko 20 odsto.
"Ovaj efekat je specifičan za citruse. Kada smo analizirali ukupni unos voća i povrća ili pojedinačnih plodova poput jabuka i banana, ovakav uticaj nismo primetili", navodi dr Mehta.
Isti rezultati potvrđeni su i u posebnoj studiji sprovedenoj među muškarcima, što dodatno podržava zaključke istraživanja.
Stručnjaci veruju da F. prausnitzii utiče na raspoloženje posredno, tako što reguliše neurotransmitere serotonin i dopamin, ključne za dobro raspoloženje i mentalno zdravlje.
"Neurotransmiteri regulišu probavni trakt, ali mogu da putuju i do mozga, gde utiču na bolje raspoloženje", objašnjava Mehta.
Dr Geri Smol, poznati psihijatar koji nije učestvovao u ovom istraživanju, ističe važnost ove studije jer pruža potencijalno jednostavno i prirodno rešenje u prevenciji depresije.
"Već odavno važi da 'jesmo ono što jedemo'. Ovo istraživanje pruža jasan primer kako ishrana može imati veliki uticaj na mentalno zdravlje", kaže dr Smol.
Iako su nalazi obećavajući, naučnici ističu da je potrebno još istraživanja na ovu temu kako bi se sa sigurnošću potvrdila uzročno-posledična veza između narandži i smanjenog rizika od depresije.
Za sada, svakodnevno konzumiranje narandže deluje kao ukusan i zdrav način da se pruži podrška mentalnom zdravlju.