filteri close
Objavljeno: 06.01.2021. Image source: Pixabay/Arek Socha
300x600

Ne pomišlja se često na kofein kao na razlog zašto deca gube san

Mnogo je razloga zbog kojih se remeti dečiji san, ali jedan od onih koji nam ne pada na pamet toliko često jeste - skriveni kofein.

Dok odrasli kontrolišu koliko će kafa popiti i kada, mališani tokom dana mogu da unesu veliku količinu gaziranih pića. Neki od tih napitaka sadrže kofein, koji lako može da poremeti san, upozoravaju stručnjaci.

Skriveni kofein sadrži i topla čokolada, čokolade s visokim sadržajem kakaoa, ledena kafa, zeleni čaj (i zeleni ledeni čaj), kao i energetski napici.

Tetka je važan deo života svakog deteta, evo i zašto

Kofein stimuliše nervni sistem, što može da naškodi deci. Previše kofeina može izazvati aritmije, glavobolju, nesanicu i mučnine. Mališani postaju impulsivni i teže se koncentrišu, što se može odraziti i na uspeh u školi.

Drugim rečima, čokoladno mleko nemojte davati detetu pre odlaska u krevet. Ukoliko želite da dete unese mleko, možete dodati malo meda ili šećera.

Sokove pravite ceđenjem pravog voća i što češće dajte deci običnu vodu jer za organizam, kako dečji, tako i odraslog čoveka, nije zdravo da se žeđ gasi samo sokovima, jakim čajevima.

Deca starijih majki su obično nešto uspešnija u životu

Isto važi i za slatkiše. Detetu ne možete potpuno zabraniti da ih jede, ali možete ograničiti broj čokoladica, keksića, bombona.

Mališani mogu da grickaju i suvo voće, jer je to mnogo zdraviji izbor. Najbolje bi bilo da učestvuju u kupovini jer će tako biti ponosni na to što su sami birali svoju hranu i zbog toga će je više jesti.