filteri close
Objavljeno: 20.12.2020. Image source: Pixabay/PublicDomainPictures
300x600

Godine majke utiču i na nju i na dete

Starije majke možda rađaju zdraviju decu koja su uspešnija u životu od dece koju su rodile žene mlađe od 19 godina, pokazala je međunarodna studija.

Majke tinejdžerke i starije od 35 godina imaju nešto veći rizik od prevremenog porođaja, a adolescentkinje će verovatnije imati decu koja se sporije razvijaju i koja neće završiti srednju školu.

Vođa studije Karolin Fol, istraživač britanskog Univerziteta u Sautemptonu, i njene kolege proučavali su šta je bilo sa 19.403 mališana s obzirom na starost majke pri porođaju i to u pet zemalja sa niskim i srednjim prihodima – Brazilu, Gvatemali, Indiji, na Filipinima i u Južnoj Africi.

Nauka dokazala ono što svi znaju: Najbolji "lek" za većinu bebinih nevolja je - majka!

Podaci za svaku zemlju prikupljani su u raznim razdobljima od 1969. do 1989. godine i različitim metodama, ali za sve učesnike postojali su podaci o starosti majke i podaci o detetu barem do druge godine života.

Majke u studiji su prosečno bile stare 26 godina, žene u Brazilu bile su najmlađe – 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije 27,2 godine.

Deca majki do 19 godina imala su 20 do 30 odsto veći rizik da se rode prerano i s malom porođajnom masom, pokazala je studija, a ta deca su imala i 30 do 40 odsto veće šanse da zaostaju u razvoju s dve godine i da ne završe srednju školu.

Adolescentska agresija i gazirana pića - postoji veza

Istraživači su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mesta stanovanja – u gradu ili na selu. I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva.

Međutim, studija ima nedostatak podataka o genetici, pušenju i prehrani majki i ostalim oblicima hranjenja osim dojenja, priznali su autori studije.