filteri close
Objavljeno: 13.06.2024. Image source: Pixabay
300x600

Pretnja je rastuća, otkrivena u 13 evropskih zemalja

Invazivna vrsta komaraca otkrivena je u 13 zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Španija i Grčka, a stručnjaci povezuju njihovo pojavljivanje sa porastom denga groznice u ovom delu sveta.

Klimatske promene stvaraju povoljne uslove za širenje prisustva tigrastog komarca, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

A šta je denga groznica?

To je virusna bolest koju prenose komarci, a poslednjih godina postala je sve veća pretnja u Evropi zbog širenja invazivnih vrsta komaraca, poput azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus). Klimatske promene i međunarodna putovanja doprinose povećanju broja slučajeva ove bolesti.

Denga groznica počinje simptomima sličnim gripu, ali oni mogu postati ozbiljni i opasni po zdravlje. Simptomi uključuju:

- Visoku temperaturu

- Glavobolju

- Bolove u mišićima i zglobovima

- Osip

- Mučninu i povraćanje

U težim slučajevima, može doći do krvarenja, smanjenja broja trombocita, oštećenja krvnih sudova i organa, što može biti fatalno.

Denga groznica može brzo postati opasna po život. Ako primetite simptome, važno je odmah se javiti lekaru kako bi se postavila dijagnoza i započelo lečenje. Rana intervencija može sprečiti komplikacije i smanjiti rizik od smrtnog ishoda.

Kako se zaštititi?

ECDC savetuje ljude da uklone ustajalu vodu iz bašta ili balkona, gde komarci mogu da se razmnožavaju, ali i da koriste preparate i mreže protiv komaraca, posebno noću. Zaštita od ujeda komaraca je ključna u sprečavanju denga groznice i drugih bolesti koje komarci prenose.