filteri close
Objavljeno: 29.09.2022. Image source: Pixabay

banner-sidebar

Jako lepa priča dolazi nam iz Irske

Jedan pas spasio je svog gazdu jer mu je pomogao da otkrije da boluje od raka mozga.

Neverovatna priča da je pas nanjušio da njegov gazda boluje od kancera ostavila je mnoge bez reči.

Devojka po imenu Mija koja živi u Dablinu, podelila je na jednom forumu priču u tome kako je pas rase Džek rasel terijer po imenu Soks, osetio da sa njenim ocem nešto nije u redu. Ovaj krzneni prijatelj otkrio je da gazda boluje od raka mozga, pre nego što je iko znao.

"Jednog dana Soks je počeo da liže tatinu glavu i to samo na jednom, specifičnom mestu. On je to radio oko dve godine, neprekidno, kad god je imao priliku, a ponekad bi mu stavljao šapu na rame i lizao tu stranu glave. Međutim, svi su navikli na to i nikome nije bilo ništa neobično. Čak smo prestali da primećujemo", započela je Mija svoju priču.

Ipak, desio se preokret u toj priči, sasvim slučajan.

Njen otac je nakon trčanja maratona osetio neizdrživ bol u nozi. Iako prva poseta lekaru nije ništa otkrila, on je dobio uput da ode kod neurologa, koji je nažalost otkrio da se u glavi razvio kancerogeni tumor - upravo na onom mestu gde ga je pas lizao!

Nakon dijagnoze, lekari su operisali tumor na mozgu, a posle operacije Soks više nikada nije lizao glavu Mijinog tate!

Baš lepa priča, sa pravim srećnim krajem.

Inače, teorija da psi mogu da otkriju rak je opšte poznata, a prvi zabeležen slučaj desio se 1989. godine kada je jednoj ženi pas toliko njuškao mladež, da se na kraju ispostavilo da ima maligni melanom.

Takođe, dokazano je da psi mogu da prepoznaju kada ih neko laže. Poslednjih godina, studije su pokazale kako obučeni psi mogu da identifikuju rak na osnovu mokraće, znoja ili daha.

Oduševljeni korisnici podelili su i svoja iskustva, te je jedan napisao kako je pas otkrio da njegova majka boluje od raka debelog creva tako što je danima znao da joj leži na stomaku.

Izvor: Medik, Mondo