filteri close
Objavljeno: 16.03.2023. Image source: cenczi from Pixabay
300x600

Preporuke lekara pred početak sezone alergija

Respiratorne infekcije u ovo doba godine su jedan od najčešćih zdravstvenih problema, ali sve više pacijenata se žali na curenje iz nosa, peckanje i grebanje u grlu, crvenilo očiju što je znak da je počela i sezona polenskih alergija.

Doktorka Sanja Dimić Janjić, pomoćnik direktora Klinike za pulmologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, navodi za RTS da je sezona polenskih alergija počela jer je već u februaru krenulo cvetanje drveća što pacijentima osetljivim na njihov polen već stvara probleme.

"Negde u maju se očekuje cvetanje trava, a najveći pik se dostiže cvetanjem korova u avgustu i septembru. Naši pacijenti već znaju da se pripreme za predstojeću sezonu jer postoje dva osnovna postulata. Jedan je da izbegavaju alergene, a drugi je da uzimaju prepisanu terapiju", ističe doktorka.

Naravno, nije jednostavno izbegavati alergene, ali kada je koncentracija polena najveća u toku dana, pacijenti bi trebalo da ne izlaze napolje, da ne provetravaju prostorije i kada dođu spolja da promene garderobu, da se istuširaju, operu kosu i pridržavaju se terapije.

Ovo su sezonske alergije, ali postoje i celogodišnje, počev od nutritivnih agenasa, lekova, ujeda insekata, životinjske dlake, grinja, prašine, plesni, tako da se i za to treba pripremiti.

Simptomi su slični i kod obične, virusne i kod polenske kijavice, zato je važno da pacijenti kojima se prvi put javlja alergija prepoznaju da ukoliko kijavicu prati svrab očiju, crvenilo očiju, svrab nosa, često kijanje, neuobičajena netolerancija na napor, sviranje u grudima, kašalj – sve su to simptomi koji ukazuju na alergiju.

Alergijska astma

Alergijska astma je takođe čest pratilac alergijskih simptoma i u pitanju je hronično oboljenje koje ukoliko se koristi adekvatna terapija može se dobro kontrolisati i može se ostvariti dobar kvalitet života, napominje dr Sanja Dimić Janjić.

"To su tegobe praćene sviranjem u grudima, otežanog disanja, buđenja noću zbog otežanog disanja, neadekvatne tolerancije na napor shodno godinama i fizičkoj snazi. Naravno, ukoliko su pušači u pitanju, radi se o opstruktivnoj bolesti pluća koja ima slične simptome, ali zato pulmolozi serijom dijagnostičkih testova mogu da postave dijagnozu o čemu se radi", napominje ona.

Simptomi jesu dosta slični, ali terapija se razlikuje, kao i način postupanja prema pacijentima.