filteri close
Objavljeno: 01.10.2022. Image source: Pexels
300x600

Do kraja godine biće uvedeno zamrzavanje reproduktivnog materijala

Vest da će Republički fond za zdravstveno osiguranje do kraja godine će omogućiti obolelim od malignih bolesti zamrzavanje reproduktivnog materijala na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja!

Direktorka Instituta za onkologiju, prof. dr Danica Grujičić to vidi kao šansu za sve žene i muškarce obolele od raka da imaju svoje potomstvo nakon onkološkog lečenja.

"Ovo je odlična stvar. To će značiti da će muškarci moći da zamrznu svoje spermatozoide, a žene svoje jajne ćelije pre lečenja i onda neće morati da razmišljaju da li će moći da imaju potomstvo. Ovo je odlična ideja pogotovo za mlade ljude i nadam se da će to biti omogućeno u Ginekološko- akušerskoj klinici "Narodni front" jer je dobro da bude u državnim rukama", kazala je dr Grujičić za 24sedam.

Ona je rekla da ovakva praksa zamrzavanja reproduktivnog materijala za obolele od raka već primenjuje u svetu.

"Imala sam pacijente koji su nažalost u međuvremenu preminuli, a koji su ostavili svoj reproduktivni materijal u inostranstvu tako su mi barem tada rekli. U mojoj praksi je bilo mladih ljudi koji su o tome razmišljali kada su trebali da počnu sa hemioterapijom", kaže dr Grujičić.

U psihičkom pogledu olakšavajuća okolnost za pacijente

"Iskreno rečeno to će u psihičkom pogledu veoma značiti za pacijente bez obzira što u tom trenutku kada se leče od raka nemaju svoje potomstvo već da će moći da ga imaju jednog dana zahvaljujući nauci i napretku. Super je što će postojati ta mogućnost da se ostavi reproduktivni materijal pre lečenja jer pacijenti znaju da će morati da prime hemioterapiju i da to može uticati na kvalitet i broj spermatozoida kod muškaraca, a kod žena na jajne ćelije", zaključuje dr Grujičić.

Na ovaj način će u skladu sa mišljenjem struke, oboleli od malignih bolesti moći pre početka lečenja da zamrznu reproduktivni materijal o trošku RFZO.

Time će se pacijentima omogućiti očuvanje plodnosti i realizacija roditeljstva nakon završetka onkološkog lečenja, s obzirom na to da nakon lečenja malignih bolesti često dolazi do narušavanja plodnosti, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Navedeno pravo iz oblasti onkofertiliteta o trošku RFZO biće uvedeno do kraja ove godine.

Izvor: Medik, 24sedam