filteri close
Objavljeno: 30.05.2022. Image source: Foto: Pexel/Bruno Salvadori
300x600

Izlaganje suncu, stres i alkohol mogu biti okidači. Ali šta ako neka od namirnica koje jedete doprinosi njenom izbijanju? 


Ono što jedete može doprineti pojavljivanju rozacee kao i mnogi drugi faktori. Neki uobičajeni okidači za pojavu rozacee uključuju začinjenu hranu, topla pića i sve što izaziva crvenilo na licu. Ali postoje i drugi, manje očigledni krivci.

Čokolada je uobičajena hrana koja može uzrokovati probleme sa rozaceom. Čokolada sadrži kofein i druge supstance koje mogu izazvati crvenilo na licu. Ako ne možete da živite bez čokolade, pokušajte da jedete crnu čokoladu umesto mlečne, jer je manje verovatno da će nešto izazvati.

Paradajz je još jedna namernica koja može izazvati pojavu rozacee. Sadrže supstancu zvanu likopen, koja može izazvati crvenilo na licu. 

Mlečni proizvodi mogu biti veliki okidač i za obolele od rozacee. Ako otkrijete da imate češće reakcije, pokušajte da smanjite unos mlečnih proizvoda ili ih potpuno eliminišete iz ishrane i vidite da li to ime efekta. 

Ako otkrijete da bilo koja od ovih namirnica izaziva upalu, pokušajte da smanjite unos ili je potpuno izbegavajte.

Šta je rozacea?

Rozacea je hronično stanje kože koje uzrokuje crvenilo i upalu na licu. Najčešći je kod žena srednjih godina, ali se može javiti kod muškaraca i žena svih uzrasta. Uobičajeni simptom rozacee je crvenilo na licu. Rozacea se često pogrešno smatra aknama, ekcemom ili alergijskom reakcijom. Uzrok rozacee nije sasvim poznat, ali se smatra da je kombinacija genetskih faktora i faktora životne sredine.

Psorijaza i rozacea: Koja je razlika?

Ne postoji lek za rozaceu, ali postoje terapije koje pomažu u upravljanju simptomima. Neki lekovi mogu pomoći u smanjenju crvenila i upale. Laserska terapija i drugi tretmani zasnovani na svetlosti takođe se mogu koristiti za lečenje rozacee. Promene u načinu života, kao što je izbegavanje hrane koja izaziva napade i redovno korišćenje kreme za sunčanje, takođe mogu pomoći u ublažavanju simptomima rozacee. Ako mislite da možda imate rozaceu, posetite dermatologa radi dijagnoze i lečenja. Može vam pomoći da utvrdite da li imate rozaceu ili neko drugo stanje kože i da razvijete plan lečenja koji je pravi za vas.