filteri close
Objavljeno: 04.11.2019. Image source: Foto: Pixabay
300x600

Mokraćna inkontinencija, odnosno nevoljno mokrenje često je posledica bolesti mokraćnih puteva ili neke povrede.

Gubitak kontrole nad bešikom može vas frustrirati i izazvati vam neprijatnosti, ali u mnogim slučajevimamože se znatno ublađiti promenom navika, kao i vežbama karličnog dna, koje su osmišljene da ojačaju mišiće dna karlice.

Kod žena koje pate od ove tegobe, inkontinencija je obično posledica slabosti mišića vrata bešike ili slabosti mišića koji pridržavaju bešiku i matericu. Slabost ovih mišića može se javiti kao posledica starenja, bilo kakvog poremećaja, npr moždanog udara koji deluje na nerve koji kontrolišu ove mišiće.

Inkontinencija ne pogađa samo žene. Kod muškaraca inkontinencija može biti posledica problema sa prostatom.

Progesteron: šta znači ako je viši ili niži od proseka?

VRSTE INKONTINENCIJE

Stresna inkontinencija

Najčešća posledica slabosti vrata bešike i mišića karličnog dna, stresna inkontinencija javlja se zbog povećanog pritiska u trbuhu, često izazvanog smehom, kašljanjem, podizanjem tereta ili skakanjem. Češće se javlja kod žena, naročito tokom trudnoće, kad materica koja raste pritiska vrat bešike i karlično dno, a i posle porođaja kada su vrat bešike i karlično dno možda rastegnuti ili oštećeni.

Stajanje ili neki napor mogu izazvati stresnu inkontinenciju i kod mušakaraca koji imaju uvećanu prostatu ili neki drugi poremećaj. Takođe, može da se javi i kod mušakaraca i žena u slučaju gojaznosti.

Imperativna ili refleksna inkontinenicija

Ova nagla potreba za mokrenjem često je izazvana promenom položaja, na primer iz sedećeg u stojeći. Javlja se i noću. Kod starijih osoba javlja se usled uzimanja nekih lekova, kao što su diuretici, antidepresivi, sedativi i lekovi protiv povišenog krvnog pritiska, a javlja se ponekad i bez uočljivog razloga. Drugi uzroci mogu biti-nadraženost sluzokože bešike usled infekcije, prevelika koncentracija mokraće zbog nedovoljno uzimanja tečnosti, nikotin, šećer (kod dijabetičara), alkohol, kofein.

Neurogena inkontinencija

Javlja se kao rezultat hroničnog zadržavanja mokraće. Bešika se nikad ne isprazni potpuno, pa stalno curi. Mogući uzroci su: uvećana prostata, spuštena materica ili neki lekovi.


Kada treba da se zabrinete?

  • Ako vas inkontinencija ometa u svakodnevnim aktivnostima
  • Ako osećate bol pri mokrenju
  • Ako iznenada izgubte kontrou nad bešikom

Ako imate neki od ovih simptoma, obavezno posetite lekara.