filteri close
Objavljeno: 02.10.2024. Image source: Medik
300x600

Istraživanje je trajalo skoro 10 godina, a flavodijeta osetno pomaže

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da ono što jedemo igra ključnu ulogu u prevenciji demencije. Posebno se ističe Mediteranska ishrana, koja je povezana sa nižim rizikom od kognitivnih poremećaja i Alchajmerove bolesti. Ishrana bogata celovitim biljnim namirnicama pokazala je najjaču zaštitu protiv demencije kod osoba srednjih godina i starijih.

Flavonoidi, odnosno bioaktivna jedinjenja prisutna u voću, povrću i drugim biljnim namirnicama, takođe su povezani sa smanjenim rizikom od demencije. Nova studija, najveća do sada, pruža dodatne dokaze o prednostima ishrane bogate flavonoidima.

Prema istraživačima, ishrana sa visokim nivoom flavonoida, popularna "flavodijeta", svojim rezultatom nudi značajnu zaštitu od demencije, posebno kod osoba sa visokim genetskim rizikom, hipertenzijom ili simptomima depresije.

Flavonoidi i zdravlje mozga

Flavonoidi su porodica od preko 5.000 biljnih jedinjenja koja štite moždane ćelije smanjujući upalu, poboljšavajući protok krvi do mozga i sprečavajući štetne efekte beta-amiloida, proteina koji formiraju plakove i uništavaju moždane ćelije.

Vratila se škola - šta jesti da se bolje uči?

Najnovija istraživanja

Studija objavljena 18. septembra u časopisu JAMA Network Open ispitala je odnos između svakodnevnog unosa flavonoida i rizika od demencije kod 121.986 učesnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, starosti od 40 do 70 godina. Podaci o ishrani prikupljeni su dva puta tokom istraživanja, a za svakog učesnika izračunat je jedinstveni rezultat flavodijete.

Tokom praćenja od 9,4 godine, 882 učesnika razvilo je demenciju. Oni koji su se najviše oslanjali  na flavodijetu imali su 28% manji rizik od razvoja demencije u poređenju sa onima sa najnižim rezultatima.

Kod osoba sa visokim genetskim rizikom, unos šest dodatnih porcija flavonoidnih namirnica dnevno bio je povezan sa 43% manjim rizikom od demencije. Takođe, kod učesnika sa simptomima depresije na početku studije, dodatnih šest porcija smanjilo je rizik za 48%, dok je kod osoba sa hipertenzijom rizik bio smanjen za 30%.

Namirnice bogate flavonoidima

Najveću zaštitu pružali su učesnici koji su konzumirali dve od sledećih namirnica svakodnevno: pet šoljica crnog ili zelenog čaja, jednu čašu crvenog vina ili pola porcije bobičastog voća.

Menopauza bez muke: Otkrijte tajne ishrane za uravnoteženje hormona

Analiza podgrupa flavonoida pokazala je da antocijanini (koji se nalaze u bobičastom voću), flavan-3-oli (čaj, kakao) i flavoni (crvene paprike) pružaju najjaču zaštitu protiv demencije.

Preporuka je da se u ishranu uključi raznovrsno voće i povrće bogato flavonoidima poput borovnica, crvenog grožđa, crvenog kupusa, zelenog i crnog čaja, luka, kelja i citrusa.