filteri close
Objavljeno: 14.06.2024. Image source: Pexels
300x600

Preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem uz savete o ishrani i zdravim navikama koje pomažu u ublažavanju simptoma menopauze

Uravnotežite Hormone i Smanjite Simptome Menopauze uz Pravilnu Ishranu

Za uravnoteženje hormona i smanjenje simptoma menopauze, važno je da vaša ishrana bude bogata esencijalnim mineralima i zdravim mastima.

Neprerađena hrana i namirnice bogate hranljivim sastojcima mogu vam pomoći da izbegnete "prazne" kalorije i kontrolišete telesnu težinu.

Da prođemo kratko kroz hranu koju bi trebalo da koristite, a koju da izbegavate.

Esencijalna hrana

Voće i povrće: Organsko voće i povrće sadrži vlakna koja kontrolišu apetit, antioksidante koji usporavaju starenje i fitosterole koji balansiraju hormone. Povrće poput brokolija, kupusa i kelja pomaže u regulaciji estrogena i bogato je važnim vitaminima i elektrolitima.

Hrana bogata vlaknima: Vlakna su ključna za zdravlje srca i digestivnog sistema, kao i za održavanje zdrave težine. Najbolji izvori su orašasti plodovi, semenke, mahunarke, avokado, povrće i voće.

Ovo ulje je sve popularnije u lečenju upala, ima antibakterijska svojstva, poboljšava imunitet

Omega-3 masne kiseline: Nalaze se u ribi poput lososa, sardina i skuša, i u lanenom semenu. Ove masti štite srce, održavaju zdravlje kože i pomažu u suzbijanju upala.

Nerafinisana ulja: Ulja poput devičanskog kokosovog, palminog, maslinovog i lanenog ulja obezbeđuju esencijalni vitamin E koji reguliše proizvodnju estrogena.

Probiotici: Zdrave bakterije koje poboljšavaju proizvodnju i regulaciju ključnih hormona. Najbolji izvori uključuju jogurt, kefir i kiseli kupus.

Hrana za Izbegavanje

Prerađena hrana: Izbegavajte hranu bogatu šećerima, hemijskim konzervansima i natrijumom, kao i meso sa dodatnim hormonima.

Šećer i pržena hrana: Visok unos šećera i pržene hrane može pogoršati hormonsku neravnotežu i izazvati probleme sa težinom i zdravljem srca.

Zdrav način života

Upravljanje stresom: Vežbanje, akupunktura, aromaterapija i provođenje vremena u prirodi pomažu u smanjenju stresa. Da ponovimo još jednom - vežbanje.

Dovoljno sna: Sedam do devet sati sna svake noći pomaže telu da se oporavi od stresa i održava optimalnu telesnu i mentalnu funkciju.

Vežbanje: Redovna fizička aktivnost jača kosti, sprečava povećanje telesne težine i pomaže u očuvanju mišićne mase.

Promenom ishrane i životnog stila, možete značajno poboljšati kvalitet života tokom menopauze.