filteri close
Objavljeno: 02.09.2024.
300x600

Kako zdrava ishrana može pomoći deci i odraslima da ostvare bolje kognitivne funkcije

Ishrana i učenje idu ruku pod ruku, što je već dobro poznato. Zdrava ishrana obezbeđuje ključne nutrijente koji podržavaju funkcije mozga kao što su pamćenje, koncentracija, rasuđivanje i jezik.

Mozak deteta raste brzo tokom prvih nekoliko godina života i nastavlja da se razvija kroz adolescenciju, što naglašava važnost pravilne ishrane u školskim godinama.

Unos nutritivno bogatih obroka i užina tokom dana podržava zdrav razvoj mozga i pomaže u sprečavanju gladi i pada energije, koji mogu iscrpeti pažnju i fokus. 

Mozak se oslanja na stalan unos mnogih nutrijenata za razmišljanje i učenje, posebno ugljenih hidrata, gvožđa, holina, vitamina B, omega-3 masnih kiselina i antioksidanasa.

10 ključnih saveta psihologa za povratak u školsku rutinu

Prvog dana škole, donosimo vam nekoliko namirnica koje mogu pomoći u snabdevanju mladih, a i starijih mozgova. Razmislite o tome da ih dodate u svoj redovni meni.

1. Ovas

Doručak od toplih ovsenih pahuljica, pečenog ovsa ili noćnog ovsa obezbeđuje mozgu potrebne ugljene hidrate. Kada se svareni, ugljeni hidrati se apsorbuju u krvotok kao glukoza, esencijalno gorivo za mozak. Ovsene pahuljice sa niskim glikemijskim indeksom pružaju mozgu kontinuiran izvor energije. Studija iz 2007. godine pokazala je da deca koja jedu doručak sa niskim glikemijskim indeksom imaju bolju pažnju i pamćenje tokom jutra.

2. Jaja

Cela jaja su jedan od najboljih izvora holina, nutrijenta koji je važan za pravilno funkcionisanje mozga. Holin se koristi za izgradnju jakih membrana moždanih ćelija i proizvodnju acetilholina, moždane hemikalije važne za pamćenje i raspoloženje. Jaja su idealna za doručak, ali mogu se dodati i u ručak ili užinu.

Antiinflamatorna ishrana: ključ za zaštitu mozga i smanjenje rizika od demencije

3. Bobičasto voće

Borovnice, jagode, maline i kupine su bogate antocijaninima, snažnim antioksidansima koji štite moždane ćelije od štetnih slobodnih radikala. Istraživanja sugerišu da antocijanini povećavaju protok krvi i aktiviraju oblasti mozga koje kontrolišu pažnju, pamćenje i jezik.

4. Semenke bundeve

Semenke bundeve su dobar izvor cinka i gvožđa, minerala esencijalnih za normalnu funkciju mozga. Cink poboljšava preživljavanje moždanih ćelija i pomaže u komunikaciji između njih, posebno onih uključenih u pamćenje i učenje.

5. Losos

Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi, posebno dokozaheksaenojska kiselina (DHA), esencijalne su za razvoj i funkcionisanje mozga. Konzumiranje omega-3 masnih kiselina povezano je sa poboljšanim učenjem, pamćenjem i kognitivnim blagostanjem. Losos sadrži više omega-3 masnih kiselina nego većina vrsta masne ribe i predstavlja odličan dodatak ishrani.

Hormonsko zdravlje i ishrana: Mitovi i stvarnost

Unos ovih namirnica u svakodnevnu ishranu može značajno doprineti boljem funkcionisanju mozga, kako kod dece tako i kod odraslih. Uključite ih u obroke i užine kako biste podržali optimalan razvoj i održali fokus tokom dana.