filteri close
Objavljeno: 08.08.2024. Image source: Medik AI
300x600

Može li zaista određena hrana da utiče na naše hormone? Ovo je istina

Na društvenim mrežama često se susrećemo sa tvrdnjama o "superhrani" i suplementima koji navodno balansiraju hormone, rešavaju nedostatak energije, loš san i druge zdravstvene probleme. 

Ali, da li je stvarno potrebno balansirati hormone putem ishrane, kako mnogi tvrde?

Stručnjaci ističu da hrana koju jedemo može uticati na proizvodnju i lučenje hormona, ali ukupan način ishrane ima najveći uticaj na hormonsko zdravlje.

Brzi i zdravi obroci za užurbane profesionalce

Nezdrava ishrana bogata prerađenom hranom i zasićenim mastima može dovesti do stanja kao što su metabolički sindrom, dijabetes i sindrom policističnih jajnika, zbog čega je važno usmeriti se na celokupni način ishrane, a ne na pojedinačne namirnice.

Hrana bogata prerađenim proizvodima može podići nivoe estrogena i podstaći insulinsku rezistenciju. Istraživanja pokazuju da zapadnjački način ishrane može dovesti do hormonskih disbalansa, uključujući visok nivo estrogena kod žena i niske nivoe testosterona kod muškaraca.

Stručnjaci takođe napominju da problemi sa hormonima često zahtevaju celokupnu promenu životnog stila, uključujući ishranu bogatu hranljivim materijama, redovno vežbanje, smanjenje stresa i poboljšanje kvaliteta sna.

Kalijum, skriveni čuvar vašeg zdravlja

Specifične namirnice i hormoni:

- Štitna žlezda: Mineralima bogata hrana kao što su školjke, morske alge, brazilski orasi i obogaćene namirnice mogu podržati zdravlje štitne žlezde.

- Kortizol: Uravnotežena ishrana bez drastičnog ograničenja kalorija pomaže u održavanju zdravih nivoa kortizola. Masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama i mediteranska ishrana mogu smanjiti nivo kortizola.

- Melatonin: Kiseli sok od višnje i namirnice bogate triptofanom, kao što su ćuretina i tuna, podržavaju proizvodnju melatonina.

- Serotonin: Hrana bogata triptofanom, poput zobi, orašastih plodova i tamne čokolade, može povećati nivo serotonina.

Promene u ishrani radi hormonskog balansa treba vršiti prema individualnim potrebama.

Keto dijeta: Skrivena pretnja za vaše organe?

Dok mali padovi ili skokovi u nivou hormona mogu izazvati neprijatne simptome, njima se može upravljati uravnoteženom ishranom, redovnim obrocima, adekvatnim spavanjem i upravljanjem stresom.

Ako imate zdravstvene probleme, najbolje je obratiti se lekaru umesto verovanja u tvrdnje sa društvenih mreža.