filteri close
Objavljeno: 22.05.2024. Image source: Pexels
300x600

Novo istraživanje otkriva zabrinjavajuće efekte keto dijete na ćelijsko starenje i rizik od bolesti

Novo istraživanje pokazuje da ketogena ili keto dijeta može izazvati nakupljanje oštećenih ćelija u organima miševa, što sugeriše da ovaj način ishrane može ubrzati starenje organa i povećati rizik od srčanih bolesti i raka.

Sve više ljudi eksperimentiše sa keto dijetom radi gubitka kilograma, konzumirajući hranu sa malim udelom ugljenih hidrata i visokim udelom masti. Dosadašnja istraživanja su pokazala različite efekte ove dijete, pa su doktor Dejvid Džajes sa medicinskog fakulteta UT Health u San Antoniju i njegovi saradnici odlučili da testiraju njen uticaj na miševima.

Tri nedelje su hranili šest miševa dijetom gde je preko 90% kalorija dolazilo iz masti, a manje od 1% iz ugljenih hidrata. Kontrolna grupa glodara je konzumirala standardnu dijetu sa 17% kalorija iz masti i 58% iz ugljenih hidrata.

Kako organizovati porodične obroke i uključiti raznovrsne namirnice

Nakon toga su naučnici analizirali uzorke tkiva srca, bubrega, jetre i mozga miševa, tražeći "ostarele" ćelije. Do starenja dolazi kada ćelije postanu previše oštećene za normalno funkcionisanje, ali umesto da umru, prelaze u "zombi" fazu i ostaju u tkivima, ispuštajući toksine koji izazivaju upalu.

Miševi na ketogenoj dijeti su imali značajno više ostarelih ćelija u poređenju sa onima na standardnoj dijeti. Na primer, u bubrezima je zabeležena četiri puta veća količina markera ćelijskog starenja.

"Iako ketogena dijeta može biti korisna, očigledno nije za svakoga", rekao je Džajes. Kada su miševima koji su bili na keto dijeti ponovo uveli standardnu ishranu, starenje ćelija se smanjilo.

Saveti za pravilnu ishranu dece, tinejdžera i odraslih

Međutim, imunolog Rasel Džons sa Instituta Van Andel u Mičigenu je skeptičan. "Nisam siguran kako se ovi nalazi mogu preneti na ljude. Miševi su jeli ishranu sa 90% masti, što je neobično za ljude", rekao je on.

Istraživanje pod nazivom "Ketogenic diet induces p53-dependent cellular senescence in multiple organs" objavljeno je u časopisu Science Advances.