filteri close
Objavljeno: 24.04.2024. Image source: Pexels
300x600

Praktični saveti za zdravu i zabavnu porodičnu trpezu

Organizacija porodičnih obroka može da izgleda kao zahtevan zadatak, naročito kada je potrebno zadovoljiti različite ukuse i potrebe članova porodice. 

Ipak, uz malo planiranja i kreativnosti, moguće je pripremiti zdrave i ukusne obroke koji će svi voleti. 

Evo nekoliko saveta kako da obogatite porodičnu trpezu raznovrsnim namirnicama i olakšate proces pripreme obroka.

Saveti za pravilnu ishranu dece, tinejdžera i odraslih

Planiranje je ključno

Sve počinje sa dobrim planom. Na početku nedelje napravite spisak obroka koji želite da pripremite. To ne samo da olakšava kupovinu i smanjuje gubitak namirnica, već i omogućava da uključite različite vrste hrane tokom nedelje. Planirajte obroke tako da koristite sezonske namirnice, jer su one obično svežije i povoljnije.

Raznovrsnost na tanjiru

Trudite se da svaki obrok sadrži različite grupe namirnica: proteine, ugljene hidrate, masti, kao i puno voća i povrća različitih boja. Na primer, kombinacija integralnog pirinča, grilovanog pilećeg belog mesa, salate od svežeg povrća i nekoliko kriški avokada pruža obilje nutrijenata i ukusa.

Kuvanje u većim količinama

Pripremanje obroka u većim količinama može značajno da olakša organizaciju, posebno tokom radne nedelje. Jela kao što su čorbe, gulaši, ili pečenja idealna su za ovakav način pripreme. Osim toga, mnoga jela mogu se čuvati u frižideru ili zamrzivaču, što vam omogućava da imate spreman obrok kada nemate vremena za kuvanje.

Uključivanje dece u pripremu obroka

Davanje dece učešća u procesu pripreme hrane može da bude zabavno i edukativno. Deca su sklonija da jedu obroke koje su sami pripremila. Neka biraju povrće za salate ili mešaju sastojke za testo. Ovo je sjajan način da nauče o značaju dobre ishrane, a istovremeno razvijaju kulinarske veštine.

Eksperimentišite s novim receptima

Redovno uvođenje novih recepata u porodični meni može da spreči monotoniju i podstakne članove porodice da probaju nove ukuse. Internet i kulinarske knjige mogu biti odlični izvori inspiracije za jela iz različitih kultura koja možda nisu uobičajena za vašu trpezu.

Zdrave zamene

Uvek razmišljajte o zdravijim alternativama klasičnih sastojaka. Na primer, umesto običnog belog brašna koristite integralno ili brašno od ovsenih pahuljica. U desertima redukujte količinu šećera ili ga zamenite prirodnim zaslađivačima kao što su med ili agava sirup. Ove male promene mogu napraviti veliku razliku u nutritivnoj vrednosti obroka.

7 najgorih saveta o ishrani, koji donose više štete nego koristi

Uz malo truda i kreativnosti, organizacija porodičnih obroka može da postane manje stresna i više zabavna aktivnost. Važno je da budete strpljivi i spremni na kompromise, ali i da uživate u vremenu provedenom s porodicom oko zajedničke trpeze.