filteri close
Objavljeno: 08.04.2024. Image source: Medik
300x600

Kako loši saveti o ishrani mogu ugroziti vaše zdravlje

U svetu ishrane i dijete, saveti su često raznovrsni i kontradiktorni. Jedna od stvari zašto je to toliko komplikovano jeste zato što svi mi, svi ljudi, svi jedemo ceo život i primećujemo uticaj hrane na nas i mislimo da smo eksperti.

A to prosto nije tako, iz mnogo razloga, ali neka osnovni bude to što nije svako telo isto.

Postoje, međutim, i saveti i mitovi koji ne samo da nisu korisni, već mogu biti i štetni za zdravlje.

Povremeno gladovanje je popularno, ali nije bez rizika

Donosimo vam 7 štetnih saveta o ishrani:

1. Izbegavanje svih masti - Masti su dugo bile na lošem glasu, ali su zapravo ključan deo zdrave ishrane. Esencijalne masne kiseline su neophodne za apsorpciju vitamina i održavanje zdravlja srca. Problem su trans-masti i neke zasićene masti, dok su mononezasićene i polinezasićene masti, kao što su one u avokadu, maslinovom ulju i ribi, veoma zdrave.

2. Sokovi su isto to što i voće i povrće - Dok su sokovi odličan način da se unese brza doza vitamina, oni gube važne nutrijente poput vlakana tokom procesa proizvodnje. Vlakna su ključna za zdravo probavno sistemu i  održavanje osećaja sitosti. Uz to, sokovi mogu biti puni šećera, što može doprineti povećanju težine i drugim zdravstvenim problemima.

3. Izbegavanje svih ugljenih hidrata - Ugljeni hidrati su osnovni izvor energije za naše telo, a izbegavanje svih vrsta ugljenih hidrata može dovesti do umora, problema sa koncentracijom i drugih zdravstvenih problema. Ključ je u izboru kompleksnih ugljenih hidrata, kao što su integralne žitarice, voće i povrće, umesto rafinisanih ugljenih hidrata.

Pravilno balansiranje ishrane bez odricanja: Neka vam obroci budu i hranljivi i ukusni

4. Suplementi umesto hrane - Iako mogu biti korisni u određenim situacijama, suplementi ne mogu u potpunosti zameniti hranljive materije i benefite prave hrane. Zdrava ishrana treba da bude osnova, a suplementi samo dodatak ako za tim postoji realna potreba.

5. Stroge dijete sa jako niskim unosom kalorija - Dijete koje zahtevaju ekstremno smanjenje unosa kalorija mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući usporavanje metabolizma, gubitak mišićne mase i nutritivne deficite. Umesto toga, fokus treba da bude na balansiranoj ishrani i postepenom smanjenju kalorijskog unosa.

6. "Jedan recept važi za sve" pristup ishrani - Svako telo je jedinstveno, a saveti koji tvrde da postoji univerzalna dijeta za svakoga često ignoriraju individualne potrebe, stanja i preferencije. Važno je naći ono što najbolje odgovara pojedincu, često uz konsultaciju sa stručnjacima za ishranu ili zdravlje.

7. Detox programi su neophodni za čišćenje organizma - Naše telo ima fantastičan organ koji se zove jetra. On je zadužen za prirodnu detoksikaciju.  Striktna ograničenja u ishrani ili ekstremni režimi "čišćenja" obično nisu održivi i mogu biti čak štetni.

Principi mindfulnessa u ishrani: Kako jesti svesno i zašto je dobro

Ishrana treba da bude uravnotežena i prilagođena individualnim potrebama, umesto da sledi ekstremne i često neodržive trendove. Zdravlje i dobrobit treba da budu primarni ciljevi, a ne samo brzi rezultati na vagi.

Budite kritični prema informacijama o ishrani koje naiđete. Ako vam nešto zvuči prelepo da bi bilo istinito, verovatno jeste.  Usmerite se na zdravu ishranu baziranu na celim, neprerađenim namirnicama i  obratite se  lekaru ili registrovanom dijetetičaru za  personalizovane savete.