filteri close
Objavljeno: 28.08.2024. Image source: Pexels
300x600

Kako antiinflamatorna ishrana može usporiti razvoj demencije i zaštititi zdravlje mozga kod starijih osoba

Ishrana koja smanjuje stalnu, niskogradualnu upalu u telu povezana je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući zaštitu od srčanih bolesti, moždanog udara, određenih vrsta raka i depresije. Ovaj način ishrane takođe je povezan sa usporavanjem kognitivnog pada i smanjenjem rizika od demencije kod starijih osoba.

Iako se dosad smatralo da antiinflamatorna ishrana pomaže zdravlju mozga kod starijih osoba, manje je jasno da li može podržati zdravlje mozga kod onih koji već imaju visok faktor rizika za demenciju, kao što su koronarna bolest srca, moždani udar ili dijabetes tipa 2.

Međutim, nova velika studija pokazuje da konzumiranje više antiinflamatorne hrane nudi zaštitu mozga čak i među ljudima koji žive sa hroničnim kardiometaboličkim bolestima.

Kardiometaboličke bolesti i mozak

Prethodne studije su povezale kardiometaboličke bolesti, poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i moždanog udara, sa povećanim rizikom od demencije, naročito kada se javljaju zajedno. Procjenjuje se da je jedna trećina svih Alzheimerovih demencija uzrokovana faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti, kao što su visok krvni pritisak i povišen LDL holesterol. Ovi faktori rizika su povezani sa upalom i oksidativnim stresom, što može povećati nakupljanje i/ili inhibirati uklanjanje beta-amiloidnih plakova u mozgu, što je glavni znak Alzheimerove bolesti.

Ultraprerađena hrana - Šta krije i koliko štete može naneti?

Metabolička disfunkcija koja se javlja sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom tipa 2 može uzrokovati upalu moždanih ćelija, oštetiti krvne sudove u mozgu i narušiti sposobnost insulina da obavlja svoje normalne funkcije u mozgu, kao što su pamćenje i učenje.

Šta je antiinflamatorna ishrana?

Antiinflamatorna ishrana kombinuje raznovrsne, uglavnom biljne namirnice koje obezbeđuju vitamine, minerale, vlakna, zdrave masti, antioksidante i fitohemikalije, sve zajedno radeći na sprečavanju ili ublažavanju upale. U isto vreme, ovakva ishrana ograničava rafinisane žitarice, dodatne šećere, crveno i prerađeno meso, te nezdrave masti, komponente koje mogu izazvati ili pogoršati upalu.

Mediteranska ishrana, MIND dijeta, DASH dijeta, nordijska ishrana i zdrava vegetarijanska ishrana primeri su antiinflamatornih načina ishrane.

Najnovija istraživanja

Nova studija, objavljena 12. avgusta u časopisu JAMA Network Open, analizirala je ishranu 84,342 starijih odraslih osoba, prosečne starosti 64 godine, koje su učestvovale u UK Biobank studiji, koja obuhvata više od 500,000 odraslih u Velikoj Britaniji.

Keto dijeta: Skrivena pretnja za vaše organe?

Istraživači su koristili validirani alat nazvan Indeks inflamatornog potencijala ishrane (DII) kako bi ocenili inflamatorni potencijal ishrane učesnika. Učesnici su kategorisani kao da imaju antiinflamatornu, neutralnu ili pro-inflamatornu ishranu na osnovu svojih ocena. Skoro 9,000 učesnika je tokom studije prošlo kroz MRI snimanje mozga.

Antiinflamatorna ishrana odlaže demenciju

Ukupno 1,559 učesnika razvilo je demenciju tokom perioda praćenja do 15 godina. Prisustvo dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i/ili moždanog udara bilo je povezano sa 81% većim rizikom od razvoja demencije. Međutim, učesnici koji su se pridržavali antiinflamatorne ishrane imali su 21% manji rizik od demencije u poređenju sa onima koji su konzumirali pro-inflamatornu ishranu.

Kada su istraživači analizirali učesnike sa kardiometaboličkim bolestima, otkrili su da je rizik od demencije bio 31% niži kod onih sa antiinflamatornom ishranom u poređenju sa pro-inflamatornom ishranom. Ljudi koji su živeli sa dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i/ili moždanim udarom, a koji su sledili antiinflamatornu ishranu, razvili su demenciju dve godine kasnije u odnosu na one sa pro-inflamatornom ishranom.

MRI snimci mozga takođe su pokazali da su učesnici sa antiinflamatornom ishranom imali značajno veći volumen sive materije (što ukazuje na manju degeneraciju moždanih ćelija) i značajno manji volumen hiperintenziteta bele materije (što ukazuje na manje oštećenje krvnih sudova u mozgu).

Koja hrana utiče na smanjenje povišenih triglicerida?

Kako preći na antiinflamatornu ishranu?

1. Fokusirajte se na obroke bogate raznobojnim voćem i povrćem.

2. Rafinisane žitarice zamenite celim žitaricama kao što su smeđi pirinač, kinoa, ovas, hleb i testenina od 100% celih žitarica.

3. Uključite pasulj, leblebije i sočivo u vašu ishranu.

4. Uključite masnu ribu kao što su losos, pastrmka ili sardine zbog antiinflamatornih omega-3 masti.

5. Kuvajte sa nezasićenim uljima kao što su maslinovo ulje, avokadovo ulje i ulje od grožđa.

6. Začinite obroke sa začinskim biljem i začinima, koji pružaju antiinflamatorne polifenole.

Uzimanje antiinflamatorne ishrane može značajno doprineti zaštiti mozga i smanjenju rizika od demencije, naročito kod starijih osoba sa kardiometaboličkim bolestima.