filteri close
Objavljeno: 20.05.2024. Image source: Medik AI
300x600

Postoji nekoliko namirnica koje se mogu konzumirati kako bi se smanjili nivoi triglicerida u krvi:

  1. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama: Losos, skuša, sardine, pastrmka i tune su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u smanjenju triglicerida.
  2. Voće i povrće: Voće i povrće bogato vlaknima, kao što su jabuke, kruške, borovnice, avokado, brokoli, spanać i kelj, mogu pomoći u smanjenju triglicerida.
  3. Integralne žitarice: Integralne žitarice, poput integralnog pirinča, integralnog hleba, ovasa i ječma, bogate su vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju nivoa triglicerida.
  4. Borovnice: Borovnice su posebno bogate antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju nivoa triglicerida.
  5. Maslinovo ulje: Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, što može pomoći u smanjenju triglicerida.
  6. Orasi, bademi i drugi orašasti plodovi: Orašasti plodovi sadrže zdrave masti koje mogu pomoći u smanjenju triglicerida.
  7. Mahunarke: Pasulj, leblebije, sočivo i grašak bogati su vlaknima i proteinima, a sadrže malo masti, što ih čini dobrom opcijom za smanjenje triglicerida.
  8. Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju nivoa triglicerida.
  9. Cimet: Dodavanje cimeta u ishranu može pomoći u smanjenju triglicerida, mada je efekat obično blag.

Uz redovnu konzumaciju ovih namirnica, važno je, takođe, izbegavati hranu bogatu zasićenim mastima, trans mastima i visokim nivoom šećera, što može doprineti povećanju nivoa triglicerida. Takođe je važno održavati zdravu težinu, redovno vežbati i ograničiti unos alkohola kako bi se kontrolisali nivoi triglicerida.

Šta su trigliceridi, koje su "dozvoljene" vrednosti i kako ih držati pod kontrolom?