filteri close
Objavljeno: 02.05.2024. Image source: Pixabay/PublicDomainPictures
300x600

Trigliceridi su vrsta masnoća (lipida) koja se nalazi u krvi.

Oni su važni izvor energije za telo, ali ako su prisutni u prevelikim količinama, mogu predstavljati rizik po zdravlje. Trigliceridi se formiraju kada se masti iz hrane ne iskoriste odmah kao energija i skladište se u masnim ćelijama.

Referentne vrednosti triglicerida u krvi obično variraju u zavisnosti od laboratorije i standarda koji se primenjuju, ali se smatra da su normalne vrednosti do 1.70 mmol/L . 

*Međutim, treba imati na umu da su ovi standardi ponekad drugačiji u zavisnosti od starosne dobi, pola i drugih faktora.

Povišene vrednosti triglicerida u krvi, poznate kao hipertrigliceridemija, mogu biti uzrokovane različitim faktorima, uključujući genetiku, ishranu, fizičku aktivnost, gojaznost, konzumaciju alkohola i neke medicinske uslove poput dijabetesa i bolesti štitne žlezde. 

Visoke vrednosti triglicerida mogu povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

Kako bi se smanjile vrednosti triglicerida, može biti potrebno prilagoditi ishranu, povećati fizičku aktivnost, smanjiti unos alkohola i kontrolisati težinu. U nekim slučajevima, lekovi kao što su statini ili fibrati mogu biti potrebni kako bi se smanjio nivo triglicerida u krvi. 


Šta je holesterol i kako ga kontrolisati?