filteri close
Objavljeno: 10.11.2023. Image source: Foto: PIxabay/Daria-Yakovleva
300x600

Ovo je kombinacija dve dijete koje imaju dobro poznate zdravstvene prednosti - mediteransku i DASH.

Hrana za mozak koja može pomoći u prevenciji demencije.

Dizajniran je da spreči ili uspori opadanje mozga. Rane studije pokazuju da smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za 53% kod onih koji ga pažljivo prate i za 35% kod onih koji ga labavije prate. (Naziv je skraćenica od Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delai.)

Grupe namirnica za zdrav mozak - MIND dijeta obuhvata 10 grupa namirnica: zeleno lisnato povrće, ostalo povrće, orašasti plodovi, bobice, pasulj, integralne žitarice, riba, živina, maslinovo ulje i vino.

  • Proteini

Dijeta podrazumeva pasulj svaki drugi dan, živinu dva puta nedeljno, a ribu jednom nedeljno. Ili napravite čili od pasulja i ćuretine da jedete nekoliko dana. Sve ove namirnice su bogate proteinima i malo zasićenih masti, što ih čini dobrom za vaše opšte zdravlje, kao i za zdravlje vašeg mozga.

Ove namirnice umanjuju stres

  • Povrće i žitarice

Trebaće vam salata, još jedno povrće i tri porcije celih žitarica svakog dana.

  • Grickalice

 Orašasti plodovi i bobičasto voće su idealne grickalice - oba su povezana sa boljim zdravljem mozga. Borovnice i jagode, posebno, pomažu da vaš mozak radi na najbolji mogući način i mogu usporiti simptome Alchajmerove bolesti.

  • Vino

 Pokazalo se da vino poboljšava zdravlje mozga i pomaže u zaštiti od Alchajmerove bolesti u nekoliko studija. Ali ključ je umerenost. Obično je to jedna čaša dnevno za žene i dve za muškarce. Više od toga može imati loše posledice na zdravlje mozga i može povećati verovatnoću da ćete dobiti demenciju.

  • Maslinovo ulje

Ukusno je na hlebu, salati, testenini, kuvanom zelenilu i bilo kom broju drugih stvari. Takođe se pokazalo da dugoročno poboljšava funkciju mozga i štiti od demencije

Nezdrave grupe
MIND dijeta posebno ograničava crveno meso, puter i margarin, sir, peciva i slatkiše, kao i prženu ili brzu hranu. Trebalo bi da imate manje od 4 porcije crvenog mesa nedeljno, manje od kašike putera dnevno i manje od jedne porcije nedeljno svakog od sledećih: punomasnog sira, pržene hrane i brze hrane.


DASH dijeta - prirodno snižava pritisak, a gubljenje kilograma je sjajna "nuspojava"