filteri close
Objavljeno: 10.03.2020. Image source: Belova59/Pixabay
300x600

Do sada su ukupno četiri osobe pozitivne na novi virus

Od utorka su potvrđena još dva slučaja zaraženih kroonavirusom, tako da su u Srbiji ukupno četiri osobe zaraženetim virusom.

Vest o najnovijim slučajevima potvrđena i na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja, koji dva puta dnevno objavljuje podatke o broju testiranih na koronavirus i eventualnom porastu broja zaraženih.

Ukoliko primetite simptome koronavirusa, NIKAKO nemojte raditi ovo

Dva najnovija slučaja koronavirusa u Srbiji su dve devojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu, saznaje Tanjug. Agencija navodi da su smeštene u Beogradu, na infektivnoj klinici.

Koliko juče potvrđen je drugi slučaj obolevanja koronavirusom u Srbiji, a reč je o, kako mediji navode, kineskom državljaninu koji živi i radi u Beogradu.

Koronavirus stigao u Srbiju! Nadležni kažu: bez panike!

Do danas je u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano ukupno 108 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od sinoć u 18 sati do jutros u 8 časova testirani su uzorci pet osoba od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi korona virus.

Drugi zaraženi nije u teškom stanju

Kineski državljanin koji je zaražen novim korona virusom i koji je smešten na Infektivnoj klinici nije u teškom zdravstvenom stanju, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Maske za lice vas neće zaštititi od koronavirusa i ne treba da ih kupujete, ni nosite!

On je za Tanjug naveo da je zaraženi živi u Beogradu i radi u kineskoj firmi koja se bavi mobilnom telefonijom i da je juče smešten na Infektivnu kliniku zbog upale pluća.

"Verovatno se nije zarazio kod nas, već sa strane, ali to mora da se istraži, moraju da se utvrde svi njegovi kontakti, gde se kretao, tako da težak posao čeka epidemiologe", naveo je Tiodorović.

On pretpostavlja da će se danas oglasiti i zvaničnici i da će biti zabranjeni dolasci ljudi iz Italije, Švajčarske, Kina, Južna Koreja, Iran. Kinesjki državljanin je drugi potvrđen slučaj koronavirusa u Srbiji, a danas su potvrđena još dva nova slučaja, tako da su u našoj zemlji potvrđena ukupno četiri slučaja.

Izvor: Medik, B92, Ministarstvo zdravlja, Tanjug