filteri close
Objavljeno: 25.10.2021. Image source: Unsplash/SJ Objio
300x600

Epidemiološka situacija je nikad gora, za dan umrlo više od 60 ljudi

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 5.908 osoba. Od posledica ove bolesti preminula su 62 pacijenta.

Testirano je 19,718 osoba.

Na respiratoru je 274 pacijenata.

Od početka epidemije testirano je 6.179.407, pozitivno je bilo 1.104.117, a preminulo je 9.571.

Još jedno dete, devojčica od sedam godina priključena je na respirator zbog komplikacija usled zaraze korona virusom u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", kaže profesor dr Predrag Minić, pulmolog u ovoj ustanovi i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

Sada je na respiratorima u ovoj ustanovi ukupno četvoro dece, a još jedan dečak sa neurološkim problemima je bio intubiran, pa ekstubiran.

"Devojčica koju je kod nas transportovana iz KBC "Dr Dragiša Mišović" ima nefrološku bolest, i ona je od četvoro intubirane dece jedina sa komorbitetom, odnosno pratećim hroničnim oboljenjem",  kaže dr Minić.

"Prema svim parametrima ona je, ipak, u nešto boljem stanju nego šestomesečna beba i dvoje tinejdžera za koje se već dugo borimo.

Prvo troje dece u Srbiji koja su sa kovidom-19 priključena na respiratore su, kako je juče potvrdio prof. Minić, sve vreme na ivici života.

"Borimo se danonoćno, ovo je vrhunska medicina u našim uslovima, sa svom neophodnom najmodernijom opremom za monitoring ovakvih slučajeva, ali su pomaci, nažalost, gototo nikakvi", kaže prof. Minić.

"Ova deca su gotovo već treću nedelju na respiratorima. Ima nekih poboljšanja, u parametrima koji se prate, ali to je boljitak, nažalost, samo u brojevima, ne i u stvarnom zdravstvenom stanju te dece", kaže profesor.

Izvor: Medik, Novosti