filteri close
Objavljeno: 15.06.2023. Image source: Printscreen/YouTube/Novinska agencija Beta / Beta News Agency
300x600

Vodeći hirurg sa VMA otkriva šta treba raditi

Abdominalna aneurizma je proširenje krvnog suda u stomaku, koje može da pukne i izazove unutrašnje krvarenje. To je veoma ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju. U suprotnom, može doći do smrtnog ishoda.

Pukovnik docent dr Momir Šarac, dežurni hirurg na Vojno-medicinskoj akademiji, koji je nedavno izveo dve složene operacije rupture aneurizme abdominalne aorte, objasnio je kako možemo da uočimo simptome ovog stanja i kada treba da potražimo pomoć.

"Abdominalna aneurizma se manifestuje kao pulsirajuća masa u stomaku, koju pacijenti mogu da osete ili čak vide golim okom, ako su mršavi i ako je aneurizma dovoljno velika", rekao je on za Jutarnji program Radio-televizije Srbije.

Ove stvari NE SMETE prećutati svom lekaru

Međutim, on je upozorio da ne treba čekati da se aneurizma vidi ili oseti, već da treba redovno ići na preventivne preglede, naročito ako postoji genetska predispozicija ili neki drugi faktori rizika, kao što su pušenje, visok krvni pritisak ili holesterol.

"Ako pacijent oseti bol u stomaku ili leđima uz pulsiranje, to je znak da je aneurizma počela da puca i da treba hitno otići u bolnicu ili pozvati hitnu službu. U tom slučaju, svaki minut je dragocen i može da spasi život", naglasio je dr Šarac.