filteri close
Objavljeno: 02.01.2022. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Šetnja, blaga hrana, kupka, masaža...

U vreme praznika teško je odoleti jelu i piću, a tradicionalno prejedanje neretko izaziva i ozbiljne zdravstvene probleme...

Kod oporavka od kalorijskog i alkoholnog udara na telo i um (nivo energije) treba imati u vidu da, kao što nije dobro preterivati, isto tako nije dobro ni nakon toga gladovati, te se i u oporavku vodite zlatnom sredinom.

Za početak, obezbedite sebi dovoljno sna, a svako jutro se potrudite da uradite lagane vežbe istezanja i disanja - na taj način ćete omogućiti organizmu veću količinu kiseonika. Joga je takođe odlično sredstvo za pročišćenje organizma.

Uz vežbice možete pustiti i neku opuštajuću muziku koja će vas dodatno relaksirati. Pored toga, bilo bi idealno prošetati pola sata dnevno.

Kada je reč o tome šta unositi u organizam, pre svega treba piti što više vode, tačnije oko dva litara. Započnite i završite dan mlakom vodom s malo limuna, ili ujutru "smućkajte" neki okrepljujući smuti.

Konzumirajte sveže voćne sokove, sok od paradajza, biljne čajeve, đumbira, kore pomorandže, matičnjaka, zeleni čaj i negaziranu mineralnu vodu.

Jedite češće, ali manje obroke. To će vam vratiti energiju i sprečiti nagle padove šećera u krvi, što dovodi do žudnje za hranom. Izbegavajte ono što se jeli prethodnih dana: hranu koja sadrži mnogo šećera, rafinisane namirnice...

Uključite u ishranu sveže voće i povrće (alkalne namirnice), kao što su bademi, kelj, spanać, limun, jabuke, kruške, peršun, kivi, ananas, papričice, mandarine, banane, šargarepa, zelena salata, brokoli, bundeva, celer, avokado, grejpfrut, crni i beli luk.…

Stručnjaci preporučuju da se nakon praznika konzumiraju šitake: one oporavljaju imunitet i smanjuju nivo holesterola.

Izmorenu kožu lica nahranite hranljivom maskom, najbolje domaćom. Recimo, pripremite masku od jogurta sa malo banane i kašičicom meda ili maslinovog ulja pomešanog sa žumancem. Lice će vam blistati. 

Masaža će vam pomoći da izbacite svu tenziju i napetost iz organizma, a samim tim poboljšati plan oporavka. Osim profesionalaca, imajte na umu i da ruke voljenog bića pune ljubavi mogu da pomognu.

Umirujući efekat imaju i mirišljave kupke. Rastvorite po četvrtinu šolje soli, gorke soli i sode bikarbone u ključaloj vodi (oko pola litara). Napunite kadu toplom vodom i sipajte trećinu šolje jabukovog sirćeta. Ubacite rastvorene soli i 10 kapi omiljenog eteričnog ulja (lavanda, nana, pomorandža, ruzmarin). Natapajte se 30 minuta ili koliko dugo želite. 

Izvor: Medik, Informer