filteri close
Objavljeno: 04.03.2022. Image source: Foto: Pexel/Andrea Piacquadio
300x600

Bez obzira da li je vaša nedelja ispunjena poslovnim obavezama, brigom o deci, fizičkim radom i aktivnostima na otvorenom, ili možda svim ovim stvarima, nema boljeg osećaja od tog prvog trenutka slobode kada započne vikend. 

Međutim, ako vas sve boli od premora i napeti ste nakon duge i naporne nedelje, vaša dva dana opuštanja neće biti tako prijatna.

Pre nego što se odmorite i uživate u nekoliko svojih omiljenih stvari ovog vikenda, razmotrite ove jednostavne i lake načine za oporavak:

1. Isključite se i posvetite svom miru

Na kraju naporne nedelje, i vaše telo i vaš um će osetiti posledice. Zato je važno fokusirati se i na fizički i na mentalni oporavak. Sjajno mesto za početak kada je u pitanju oporavak je isključivanje. Isključite televizore i računare, utišajte telefon i alarm za e-mail i udahnite nekoliko puta duboko da biste napravili distancu između bilo kakvog posla ili društvenih obaveza. Isključite sav višak ili nepotrebnu buku kao što su zvono telefona, alarmi i vesti. Sve su to smetnje i zvukovi koji ispunjavaju naš dan i zatrpavaju naše misli. Čak i samo nekoliko trenutaka tišine nakon naporne sedmice može napraviti veliku razliku.

Loš posao je LOŠ po mentalno mentalno zdravlje!

Iskoristite to vreme za šetnju, jogu, čitanje knjige ili jednostavno odmranje. Lagana fizička aktivnost, topla kupka ili tuš i udobna odeća mogu da vam pomoći da se opustite. Sve ove stvari vam omogućavaju da se povučete i razbistrite svoj um, saberete svoje misli i steknete osećaj jasnoće.

2. Oslobodite se napetosti

Da li vam se vrat i ramena ukoče ili bole vas na kraju nedelje? Iako možda čak i ne prepoznajete, stres na poslu i u porodici mogu se pretvoriti u napetost koja počinje da se gomila u vašim mišićima. Iako ovo može biti neprijatno, postoji lak i efikasan način da se ublaži ta napetost. Topla obloga vam može pomoći u smanjenju nelagodnosti i smirivanju napetosti koju osećate.

3. Vodite računa o svom telu

Lako je biti uhvaćen u vrtlogu svakodnevnih obaveza i zaboraviti da usporite da biste zaista negovali svoje telo. Dovoljno je da se odmarate, istežene, baviti se fizičkom aktivnošću i zdravo se hranite. Kada počnete da osećate da vas mišići i zglobovi bole, krajnje je vreme da se posvetite malo sebi. 

4. Posvetite se hobiju

Na kraju dana, najbolji način da se opustite i oslobodite napetosti i stresa je da radite ono što volite. Verovatno je da se od vas zahteva niz obaveza tokom nedelje – u nekim od njih možda nećete uvek uživati. Postoje obaveze kao plaćanje računa. zatim kućne i poslovne obaveza tj. stvari koje se moraju uraditi. Zato je važno da svoj odmor ispunite ljudima, mestima i aktivnostima koje vam donose radost i sreću.

Provedite slobodne dane ili slobodna popodneva sa prijateljima i voljenim osobama, baveći se svojim omiljenim hobijima, slušajući muziku ili isprobavajući novu hranu.