filteri close
Objavljeno: 31.12.2022. Image source: Foto: Pexel/Julia Larson
300x600

Koliko god neki od nas želeli, ne možemo uvek da ostavimo sve loše stvari iz odlazeće godine iza sebe i slavimo kao da se ništa nije desilo. 

Bez obzira koliko puta čujete da neko kaže da je doček Nove godine potpuno proizvoljan praznik ili da je koncept januara kao „novog početka“ lažan, kraj godine se ipak može činiti, nekako, veoma značajnim. I u tome nije nužno ništa loše; struktura i rutine mogu da dodaju smisao našim životima, a nekim ljudima bi okretanje novog lista na kalendaru moglo biti utešno.

Međutim, ako niste u slavljeničkom raspoloženju, postoji nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da pregurate sezonu praznika i proslava.

Napravite planove za doček kojima se iskreno radujete

Razmislite kako zaista želite da uđete u januar. Da li da stojite u prepunom lokalu dok baloni padaju sa plafona? Da li je to u velikom grupnom zagrljaju sa prijateljima i/ili porodicom na kućnoj zabavi u vašem komšiluku? Ili u pidžami u udobnosti svog doma?

Ovde nema pogrešnih odgovora, ali pokušajte da budete iskreni prema sebi i onda u skladu sa tim smislite svoju proslavu: Da li planirate veče koje je u skladu sa onim što zapravo želite? Ili radite ono što se očekuje, iako biste radije bili kod kuće sa prijateljima ili voljenom osobom? Ne plašite se da odstupite od norme i uradite nešto drugačije nego što biste inače uradili. 

Kako izaći na kraj sa prazničnom depresijom i anksioznošću

Postavljanje sopstvene tradicije može značiti da kažete “ne” onome što drugi žele da uradite; na primer, možda biste radije preskočili žurku u kafiću ove godine i radije ostali kod kuće i naručili hranu za poneti sa partnerom. Ako je to slučaj, preporučujemo vam da obavite lagan, ali iskren razgovor sa svojim prijateljima o tome kako biste želeli da uđete u novu godinu.

Deo poštovanja sopstvenih granica znači biti svestan kako će i drugi ljudi reagovati na vas. Dozvolite sebi da budete iskreni o tome šta želite da uradite 31., a da pritom svima ne date celu istinu o vašoj užasnoj godini koja prolazi, ako vam se to čini ispravnim.

Recite zbogom staroj godina onako kako vama odgovara

Čak i ako loše stvari koje su se desile u vašem životu u staroj godina. nastave da utiču na vas i u novoj, još uvek možete da se oprostite od njihovih elemenata na kraju meseca. Na primer, možete da napravite listu groznih stvari koje ste morali da pretrpite u prošloj godini i koje verovatno nećete morati da ponavljate u novoj. Ako ste, recimo, doživeli neočekivani raskid veze zbog koga ste i dalje tužni, možda se i dalje budete nosite sa bolom, ali stvarni čin prekida veze ili samostalnog pronalaženja novog stana je nešto što možete ostaviti iza sebe. Ili, ako ste dobili otkaz u kompaniji koju ste zaista voleli, možda se i dalje prilagođavate svom novom poslu, ali ažuriranje biografije i intervjui su iza vas. 

Ovo može izgledati kao mala uteha, ali gomila sitnih loših stvari koje ne morate ponovo da radite u bliskoj budućnosti može doprineti osećaju olakšanja i oslobađanja. Ako to nije pravi pristup za vas, možete pokušati da napravite listu svih lepih stvari koje su vam se desile ove godine — jer čak i da je, generalno gledano, prilično loša, možda je bilo više malih stvari, sitnih pobeda i lepih trenutka, kojih ćete želeti da se sećate.

Postavite tematsko orijentisane novogodišnje ciljeve, a ne konkretne

Mogli biste da odlučite o nekim stvarima koje biste želeli da postignete novoj godini, kao što je unapređenje na poslu ili bilo šta drugo, i to bi bilo sasvim u redu – lepo je imati ciljeve. Ili biste se mogli bolje provesti i uključiti neke tematsko orijentisane ciljeve, kao što je „zabavite se što je više moguće!“ i "puno se smej!" Odlučujući za nejasne ciljeve koji stvaraju više prostora za zadovoljstvo i radost u novoj godini, izbegavate da se namestite za neuspeh i razočarenje. 

I, naravno, možete jednostavno potpuno tradiciju donošenja novogodišnjih odluka. Iako postavljanje rezolucija može biti korisno i zabavno nekim ljudi, to ne mora biti nešto čemu vi stremite.

Proslavite ono što ste već postigli - čak i ako je ostalo nedovršeno

Čak i ako je stara godina bila teška, gotovo sigurno ste postigli nešto vredno slavlja koliko god to minorno na prvi pogled bilo. Umesto da se usredsredite na rokove koje niste ispoštovali ili projekte koje niste završili, razmislite o tome šta ste uradili ili iskoristite novu godinu da procenite da li želite da nastavite ono što ste u staroj započeli.

Zapamtite i da za godinu dana dolazi još jedna praznična sezona

Ako ovo jednostavno nije proslava na kojoj želite da gledate vatromet i pijete šampanjac ili čak ostajete budni do ponoći, to je u redu. Možda jednostavno niste u raspoloženju kad možete da pauzirate svoje borbe na nekoliko sati u ime „zabave“. Dobra vest je da ćete dobiti popravku za 365 dana - i postoji stvarna vrednost u prihvatanju toga u odnosu na pritisak da po svaku cenu morate biti u slavljeničkom raspoloženju.

Vreme je ionako društveni konstrukt, tako da nema pravila kada je u pitanju njegovo slavljenje. Možda ćete se sredinom marta osećati bolje, a ko će vas sprečiti da nazdravite ponoći za nekoliko meseci? Nova godina može da počne kad god poželite.