filteri close
Objavljeno: 14.12.2019. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Da li kraj godine i blizina praznika čine da se osećate bezvoljno ili nervozno?

Pokušavate li ovih dana da odgovorite na milion pitanja o obećanjima koja ste sebi dali, i ciljevima koje niste postigli?

Da li gubite nadu u mogućnost napretka, ili se prosto gušite svaki put kada se nađete u pretprazničnoj šoping groznici, dok svi ostali kao da uživaju u prazničnim zvonima?

Dok se neki raduju novogodišnjim zabavama, odlukama i novim prilikama, drugi se plaše ovog perioda godine, pre svega - bojeći se da se osvrnu na prethodnih godinu dana.

Šta je sa novogodišnjim odlukama?

Stručnjaci ukazuju na to da je donekle sasvim prirodno da se na kraju jednog ciklusa (kakav je završetak kalendarske godine) osvrnete na svoja postignuća i neuspehe.

Na kraju krajeva, na ovo vas podstiče i sredina - novogodišnji filmovi, medijske rekapitulacije godine iz koje izlazimo, poruke na prazničnim karticama.

Ipak, razgovor i razmišljanje o novogodišnjim odlukama u velikoj meri nas fokusira na naše nedostatke, na ono što nismo uradili dobro i nedostatke koje bismo tako rado da promenimo.  

Praznični period zato je, uz sve radosti koje nosi, ujedno i period pojačane samokritiočnosti, koja pritom biva pojačana i krivicom zbog opuštanja, lenčarenja, prejedanja i slično.

Ako već patite od nekog oblika depresije, postoji povećana mogućnost da ćete biti i pojačano, to jest - preterano samokritični.

Prirodni, delotvorni lek protiv anksioznosti - nećete se iznenaditi, u pitanju je san

Obratite pažnju na to na koji način se suočavate sa sobom i svojim iskustvima u toku prethodne godine.

Ako negujete negativne stilove suočavanja, vrlo verovatno ćete se ili povući od ljudi, ili se neprestano žaliti na sebe i okruženje, ne čineći, zapravo, ništa konkretno da to i promenite.

Najgore što u ovakvoj situaciji možete da uradite upravo je ulaženje u opasan lanac negodovanje - pesimizam - samokritika - depresija - fokusiranje na najcrnja iskustva - prejedanje - kajanje - nečinjenje…i tako u krug.

Mislite da je depresija jača od vas?

Ako kod sebe prepoznajete ovakav model ponašanja, pokušajte da ga promenite, i to - odmah. Pre završetka godine za koju sebi tako oštro sudite:

1. Zašto? a ne Zašto ja?

Čim primetite da ponovo ulazite u krug lamentiranja, zaustavite se i preusmerite misli, otpočinjući akciju na menjanju i najmanje pojedinosti koja vam smeta.

2. Akcija

Akcija je moćna, i čini da brzo primetite rezultate i osetite se bolje zbog svojih postignuća.

Ako niste u stanju da radite ništa konkretno, prosto ustanite, izađite i prošetajte krajem. Nakon samo 10 minuta osetićete se neuporedivo bolje.

3. Preusmeravanje

Tzv. ometanje misli takođe deluje.

Nakon što samo na nekoliko trenutaka preusmerite misli na rešavanje nekog zadatka, vraćanje na prvobitno razmišljanje o problemima značajno je teže.

4. Kako sastavlajti novogodišnje odluke

Budite konkretni i racionalni prilikom sastavljanja novogodišnjih odluka.

Umesto opštih odrednica, budite što precizniji, i raščlanite svoje odluke na niz razumnih koraka, koje ćete, zapravo, moći da ostvarite.