filteri close
Objavljeno: 14.10.2023. Image source: Foto: Pixabay/msqrd2
300x600

Iz raznih istraživanja je poznato da konzumiranje hrane pržene u dubokom ulju nije dobro za zdravlje.

Pržena hrana upije veliku količinu nekvalitetnih i nezdravih masnoća, koja se široko koriste u svakodnevnoj ishrani.

Istraživači za južnoafričkog univerziteta Venda su se bavili ovim problemom, iz razloga što su u ovoj zemlji popularne namirnice poput krofni, mekika, itd… Konzumacija ovih namirnica povezana je sa većom verovatnoćom od rasta nivoa holesterola, gojaznosti, srčanih oboljenja i raka.

Stoga su istraživači pokušali da pronađu namirnice koje će slične poslastice učiniti zdravijim.

Oni su dodavali ovsene mekinje i psilijumu u brašno, što je dovelo do dvostrukog smanjenja kolličine masti u prženom delikatesu. Pored smanjenja sadržaja ulja, povećan je sadržaj minerala, pokazala su istraživanja objavljena u časopisu Journal of Food.

Recept za sočnu piletinu s narom, traži malo truda, ali i te kako vredi