Recept za sočnu piletinu s narom, traži malo truda, ali i te kako vredi
Sezona je nara, vreme je da se to iskoristi
Sezona je za nara, traje otprilike od septembra do februara. Nar je jedno od najstarijih voća poznatih čovečanstvu. Zapisi o njemu se mogu naći u mnogim kulturama i religijama, a ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvek je cenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i dugačkog života.
U nastavku donosimo recept za piletinu iz rerne sa narandžama, lukom i narom.
Sastojci:
- 1,8 kg piletine - najbolje batak i karabatak, ali može i cijelo pile ili prsa
- 1/2 vezice majčine dušice
- 3 narandže
- 2 kašike soka od limuna
- 1 dl soka od narandže
- 2 kašike soja sosa
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike soka od nara
- so, biber
- 400 g sitnijih glavica crvenog luka
Ponestaje vam snage već na pola dana, osećate se umorno i iscrpljeno: Ovo je hrana koju treba da jedete
Priprema:
Meso stavite u čistu široku posudu. Listiće majčine dušice otkinite sa grančica. Sitno narendajte koru 1 pomorandže i iscedite sok. Pomešajte sve ove sastojke sa limunovim sokom, soja sosom, maslinovim uljem i sirupom od nara i začinite biberom i solju.
Marinadu prelijte preko piletine, dobro promešajte, prekrijte providnom kuhinjskom folijom i stavite u frižider najmanje četiri sata.
U međuvremenu, dobro promešajte meso u marinadi jednom do dva puta i vratite u frižider. Zagrejte pećnicu na 200 stepeni. Luk očistite i naseckajte na četvrtine. Piletinu u marinadi izvadite iz frižidera i stavite u široku posudu kako bi bila ravnomerno raspoređena za pečenje. Između dodajte luk.
Marinadu ostavite sa strane. Stavite da se peče 45 minuta u rernu na zagrejanih 200 stepeni. Redovno prelivajte meso marinadom da ne izgori i da se ne presuši.
Hrana koja održava mladost i vitalnost
U međuvremenu očistite preostale pomorandže. Odsecite im gornji i donji deo kore, stavite ih na radnu površinu i oštrim nožem odsecite preostalu koru sve do, i uključujući tanku opnu. Dok sečete kriške pomorandže između opni, pripazite da ne prosipate sok koji curi iz pomorandže, pa to radite iznad posude ili dubokog tanjira.
U velikoj posudi sa vodom prelomite nar na pola i izvadite mu bobice. Nakon što ga očistite, procedite kroz cediljku. Izvadite komade piletine iz posude za pečenje, poslužite na poslužavniku ili vratite u isključenu rernu.
Tečnost iz posude za pečenje ulijte u drugu posudu, zakuvajte i začinite solju i biberom. Dodajte joj filete narandže, sok od narandže koji ste sakupili i semenke nara, i ostavite da provri. Dobijenim sosom prelijte pečenu piletinu i odmah poslužite.