Ponestaje vam snage već na pola dana, osećate se umorno i iscrpljeno: Ovo je hrana koju treba da jedete
Hrana koja daje snagu organizmu
Na posežite za vitaminsko-mineralnim preparatima kako biste uneli potrebne hranljive materije i osigurali dovoljno energije. Umesto toga, napunite tanjir zdravom hranom.
Jaja – rudnik proteina
Po količini proteina i biološkoj vrednosti jaja se nalaze na prvom mestu namirnica životinjskog porekla. Ona su, takoreći, idealan protein koji telu daje snagu. Jaja su bogata vitaminima B kompleksa i lecitinom, koji su izuzetno važni za dobro funkcionisanje mozga jer pospešuju koncentraciju i popravljaju memoriju.
Crveni pasulj – energetska bomba
Mnogo proteina i još više kompleksnih ugljenih hidrata koncentrisano je u crvenom pasulju, što ga čini odličnom namirnicom za dugotrajno popunjavanje energetskih rezervoara u telu. Ova mahunarka bi mogla da bude vaš najbolji saveznik u borbi protiv starenja jer je izuzetno bogata antioksidantima koji se hvataju u koštac sa slobodnim radikalima.
Kineski kupus – salata broj 1
Po količini proteina, salata od kineskog kupusa zauzima mesto broj jedan. Oko dva odsto listova ovog kupusa čiste su belančevine koje podižu energiju. Belančevine takođe pospešuju stvaranje, zaštitu i obnavljanje svih ćelija i pomažu da u organizmu vlada ravnoteža između kiselina i baza. Ovo povrće sadrži i folnu kiselinu koja blagotvorno deluje na nervni sistem.
Da li je zdravo preskakati doručak? Lekari imaju odgovor, pomalo neočekivan
Grašak – zrna puna snage
Grašak je idealna namirnica za one koji su hronično umorni jer je izuzetno bogata materijama koje učestvuju u proizvodnji energije. Ovo povrće sadrži dosta proteina, gvožđa, kalijuma, fosfora i vitamina B grupe, čiji nedostatak često rezultira anemijom, umorom i malaksalošću. Izvanredan je izvor vitamina K1 koji aktivira osteokalcin, protein koji omogućava ugradnju kalcijuma u kosti. Vitamini B grupe, među njima i folna kiselina, čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.
Pileća prsa – džoker na trpezi
Piletina je odličan izvor proteina, kalcijuma, fosfora, gvožđa, kao i nijacina, vitamina iz B grupe koji pomaže pretvaranje belančevina, masti i ugljenih hidrata u energiju. Oni koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa, a žele da smanje unos masti, trebalo bi da jedu belo pileće meso jer sadrži 20 odsto manje kalorija i dva puta manje masti od bataka ili karabataka.
Proso – veselo žito
Proso, pomalo zapostavljena žitarica na našoj trpezi, ima veću hranljivu vrednost od pšenice, pirinča ili kukuruza. Sadrži skoro 15 odsto belančevina, bogato je vitaminima B kompleksa, vlaknima i mineralima, kao što su gvožđe, magnezijum, fosfor i kalijum. Ova žitarica poznata je i kao „veselo žito“ jer obiluje vitaminom B1 i cinkom koji blagotvorno deluju na nervni sistem i popravljaju raspoloženje.
Šta je DETOX i zbog čega je važan za naš organizam?
Šampinjoni – blago za nerve
Ne samo da su ukusni i zdravi, već su i niskokalorični. Kao dodatak jelima odlično zamenjuju mnoge vrste povrća, jer je njihova hranljiva vrednost velika. Bogat su izvor belančevina i minerala i jedan od najvećih prirodnih izvora selena koji se ubraja u antioksidante. Budući da ne sadrže saharozu ni skrob, šampinjone bez bojazni smeju da jedu i dijabetičari. Sadrže i mnogo vitamina B kompleksa, B1, B2, B5 i B12, koji su dragoceni za nervni sistem.
Tunjevina – antidepresiv na tanjiru
Tunjevina je višestruko korisna za organizam. Ne samo što sadrži omega-3 esencijalne masne kiseline, dragocene za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, ublažavanje stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor selena, magnezijuma i kalijuma. Neke studije su pokazale da masnoće iz ribe deluju kao antidepresivi, odnosno pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, takozvani hormon sreće, koji je odgovoran za osećanje zadovoljstva.
Šargarepa – povrće koje krepi um
Zbog visokog sadržaja minerala i vitamina, pre svega provitamina A, šargarepa se preporučuje deci, trudnicama i osobama izloženim fizičkom i umnom naporu. Probajte prolećnu kuru sa sokom od šargarepe, koja ima svrhu da oslobodi organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom. Ovaj napitak daje snagu organizmu, pročišćava jetru i otklanja umor.