filteri close
Objavljeno: 01.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Ovakav ishod istraživanja je realno šokantan

Većina ljudi ima svoju jutarnju rutinu. Neki ustaju rano i vežbaju, neki popiju kafu i merkaju sekunde do prve cigarete, a nekima je doručak prva stvar koju obave kada se probude. Po rečima lekara, oni koji bez doručka ne mogu da zamisle ostatak dana najverovatnije vode najzdraviji životni stil.

Naravno, ne možemo ignorisati činjenicu da mnogi ipak preskaču doručak iz svojih razloga. Neki nisu gladni ujutru, neki osećaju mučninu, neki su zasiti kafom i cigaretama, dok postoje i oni koji veruju da će preskakanje doručka pomoći njihovom mršavljenju.

Takođe, postoje ljudi koji rade rano ujutru, a nisu navikli da ustaju ranije, pa zbog žurbe često preskaču doručak. Možda misle da tako štede nekoliko minuta, ali istraživanja tvrde da su u zabludi jer preskakanje doručka može skratiti njihov životni vek.

Preporuke za ishranu leti - Oglasio se Institut za javno zdravlje sa smernicama

Doktori Nedra Belok i Lester Breslou su sproveli revolucionarno istraživanje u kojem je učestvovalo gotovo 7.000 ljudi iz okruga Alameda u Kaliforniji. Kao rezultat, identifikovali su 7 faktora koji produžavaju životni vek. Kao što ste već pretpostavili, redovno doručkovanje je među tim faktorima.

Značaj ovih navika koje osoba praktikuje ima ogroman uticaj na dužinu njenog života. Nakon 9 godina, broj zdravih navika koje osoba praktikuje direktno je povezan sa verovatnoćom njenog umiranja.

Osobe koje nisu redovno doručkovale imaju 50 odsto veći rizik od smrti u poređenju sa onima koji ne preskaču prvi obrok ujutru. Interesantno je da u ovom istraživanju, za starije Amerikance, dug život podjednako zavisi od dobrog doručka kao i od odricanja od pušenja i redovnog vežbanja.

Vodite računa: Ovo voće i povrće povećava nivo šećera u krvi

Postoji i jedna zabluda koja se otkrila u ovom istraživanju, a to je da oni koji preskaču doručak lakše gube na težini. Međutim, istina je da doručak treba da bude deo svakog režima ishrane koji ima za cilj gubitak telesne mase.

Osim što nam pruža energetski podstrek za dan, redovan doručak donosi još jednu zdravstvenu korist - može smanjiti rizik od infarkta kod odraslih osoba. Naime, krvne pločice, odnosno ćelije koje zgrušavaju krv, postaju "lepljivije" ujutru pre doručka, povećavajući time mogućnost formiranja krvnih ugrušaka u srčanim krvnim sudovima. Ako se takav ugrušak pojavi, rezultat može biti srčani udar.

Kako se većina srčanih udara odigrava između 7 i 12 časova pre podne, doručak može pomoći da krvne pločice postanu manje lepljive i smanji rizik od jutarnjih srčanih udara. Stoga, dobre navike pri doručku su od suštinskog značaja za maksimalnu efikasnost, kako mentalnu tako i fizičku, posebno tokom kasnijih jutarnjih časova. Osobe koje doručkuju imaju bolje raspoloženje i poboljšane kognitivne sposobnosti.