Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Vodite računa: Ovo voće i povrće povećava nivo šećera u krvi
Ne treba ga izbaciti iz ishrane, ali treba kontrolisati porcije i unos
Stručnjak upozorava da određene vrste voća i povrća mogu povećati nivo šećera u krvi, iako su inače zdrave namirnice.
Kada je reč o dijabetesu tipa 2, važno je mudro birati hranu kako biste zaštitili sebe od visokog šećera u krvi.
Iako slatkiši i alkoholna pića očigledno nisu dobri za nivo šećera, voće i povrće obično se smatraju dobrom opcijom.
Bezbednost hrane u letnjem periodu: Kako se zaštititi od bolesti prenetih hranom
Međutim, postoji nekoliko vrsta voća i povrća koje mogu dovesti do skokova šećera u krvi, upozorava nutricionista Rob Hobson. Njihov visok glikemijski indeks (GI) znači da se brzo razgrađuju i izazivaju nagli porast glukoze.
Iako voće i povrće obično imaju nizak GI, postoje izuzeci poput lubenice, krompira i sušenog voća.
Hrana s visokim GI može izazvati glad unutar nekoliko sati i otežati kontrolu nivoa glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom. Ostalo voće i povrće s višim GI uključuje šargarepu, paštrnjak, cveklu, kukuruz šećerac, banane, narandže, mango, grožđe i kruške.
Optimalno vreme između obroka zavisi i od drugih stvari
Iako treba biti oprezan, ova hrana i dalje pruža korisne hranjive sastojke, poput magnezijuma, kalijuma, vitamina C i minerala. Dakle, pacijenti bi trebali biti oprezni pri konzumiranju ovih namirnica, ali ih ne trebaju potpuno izbegavati.