filteri close
Objavljeno: 04.07.2023. Image source: Pixabay
300x600

Ne treba ga izbaciti iz ishrane, ali treba kontrolisati porcije i unos

Stručnjak upozorava da određene vrste voća i povrća mogu povećati nivo šećera u krvi, iako su inače zdrave namirnice.

Kada je reč o dijabetesu tipa 2, važno je mudro birati hranu kako biste zaštitili sebe od visokog šećera u krvi.

Iako slatkiši i alkoholna pića očigledno nisu dobri za nivo šećera, voće i povrće obično se smatraju dobrom opcijom.

Bezbednost hrane u letnjem periodu: Kako se zaštititi od bolesti prenetih hranom

Međutim, postoji nekoliko vrsta voća i povrća koje mogu dovesti do skokova šećera u krvi, upozorava nutricionista Rob Hobson. Njihov visok glikemijski indeks (GI) znači da se brzo razgrađuju i izazivaju nagli porast glukoze.

Iako voće i povrće obično imaju nizak GI, postoje izuzeci poput lubenice, krompira i sušenog voća.

 Hrana s visokim GI može izazvati glad unutar nekoliko sati i otežati kontrolu nivoa glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom. Ostalo voće i povrće s višim GI uključuje šargarepu, paštrnjak, cveklu, kukuruz šećerac, banane, narandže, mango, grožđe i kruške.

Optimalno vreme između obroka zavisi i od drugih stvari

Iako treba biti oprezan, ova hrana i dalje pruža korisne hranjive sastojke, poput magnezijuma, kalijuma, vitamina C i minerala. Dakle, pacijenti bi trebali biti oprezni pri konzumiranju ovih namirnica, ali ih ne trebaju potpuno izbegavati.