filteri close
Objavljeno: 21.06.2023. Image source: Pexels
300x600

Leti ne smemo zaboraviti na povećan rizik od bolesti prenetih hranom

Sa dolaskom toplijeg vremena, raste i rizik od kvarenja hrane i razmnožavanja bakterija.

Nesavesno rukovanje, skladištenje ili priprema hrane mogu dovesti do bolesti koje se prenose hranom, kao što su salmonela ili infekcije sa ešerihijom koli.

Ovo su neophodne mere predostrožnosti koje će vam pomoći da uživate u letnjim mesecima bez bojazni od bolesti prenetih hranom.

Rast bakterija u toplom vremenu

Svi znamo da visoke temperature mogu ubrzati kvarenje hrane, ali manje poznata činjenica je da toplota takođe pogoduje bržem razmnožavanju bakterija.

Bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli se brzo razmnožavaju na temperaturama između 5°C i 60°C, što je poznato kao "opasna zona" u bezbednosti hrane.

Znate li kako da prepoznate simptome toplotnog udara? Zapamtite ove savete za vrele dane!

Ove bakterije mogu da izazovu ozbiljne bolesti ako se konzumira kontaminirana hrana.

Preventivne mere

Kada je u pitanju bezbednost hrane, važno je slediti nekoliko osnovnih pravila.

- Čistoća: Uvek operite ruke pre pripreme ili konzumiranja hrane. Povrće i voće treba temeljno oprati pod tekućom vodom.

- Razdvajanje: Izolujte sirovu hranu od kuvane kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju.

- Kuvanje: Uvek kuvajte hranu na odgovarajućoj temperaturi. Posebno je bitno da se meso dobro skuva, jer je ono često izvor bakterija poput salmonele i ešerihije koli.

- Skladištenje: Držite hranu na bezbednoj temperaturi. Hrana koja se čuva na sobnoj temperaturi brže se kvari, stoga je čuvajte u frižideru ili zamrzivaču.

- Planiranje: Ne ostavljajte hranu da stoji napolju na toploti. Ako planirate piknik ili roštilj, uvek imajte na umu da hladne namirnice treba držati hladnim, a tople namirnice toplim.

Leto je pred nama, lekari otkrivaju koja su najbolja, a koja najštetnija pića za vas

Pratite ove savete i provedite leto bez straha od foodborne bolesti. Zdravlje je na prvom mestu, a dobro informisan čovek je zdrav čovek!