filteri close
Objavljeno: 19.06.2023. Image source: Pexels
300x600

Kako ga sprečiti i kako je najbolje reagovati?

Posle dugačkog kišnog perioda, uskoro nam stiže talas visokih temperatura, pa evo nekoliko saveta kako da sačuvate i zaštitite organizam od prekomerne vrućine.

Prolongirano izlaganje temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa, što se vrlo lako može dogoditi na suncu, u zatvorenom prostoru ili ako ste neadekvatno obučeni, može dovesti do toplotnog udara - stanje koje nastaje usled pregrejavanja tela.

Kada dođe do toplotnog udara, vaš odbrambeni sistem se odmah aktivira, što rezultira pojačanim znojenjem u poređenju sa normalnim stanjem, a može se javiti i groznica.

Leto je pred nama, lekari otkrivaju koja su najbolja, a koja najštetnija pića za vas

Kako da prepoznate simptome toplotnog udara? Ovo su najčešći:

- Povišena telesna temperatura 
- Promena mentalnog stanja ili ponašanja
- Prekomerno znojenje
- Mučnina i povraćanje
- Crvena koža
- Ubrzano disanje
- Visok puls
- Glavobolja

Jedan od najvažnijih saveta za sprečavanje toplotnog udara je povećanje unosa tečnosti, posebno kada su temperature znatno više nego inače

Jednostavan trik otkriva da li ste dehidrirani

Takođe, ograničite vreme provedeno napolju i izbegavajte period kada je sunce najjače, od 12 do 15 časova. Potrudite se da boravite u hladovini i nosite laganu odeću koja omogućava koži da diše.

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma, obratite se lekaru. Prva mera koju treba preduzeti jeste ležanje na hladnom mestu i što pre ohladiti telo. Najbolje bi bilo da se istuširate, a hladne obloge takođe mogu biti od pomoći.