filteri close
Objavljeno: 21.08.2022. Image source: Foto: Pexels/The Lazy Artist Gallery
300x600

Dehidracija se javlja kada vaše telo izgubi više tečnosti nego što prima.

Ovo se može desiti svaki put kada ne konzumirate dovoljno vode, posebno ako ste izloženi suncu, visokim temperaturama ili napornom treningu. Rizik od dehidracije se takođe povećava ako ste pili alkohol, uzimate diuretike koji dovode do čestog mokrenja ili imate dijabetes.

Postoje neki karakteristični simptomi dehidracije koji vam daju do znanja da vaše telo nema dovoljno tečnosti, uključujući pojačanu žeđ, umor, konfuziju i vrtoglavicu. Vaš urin može biti dobar pokazatelj da li ste dehidrirani. Ako primetite da ređe mokrite, ne možete da urinirate ili ako je vaš urin tamne boje, postoji velika šansa da ste dehidrirani. Ako postanete dehidrirani i doživite dijareju ili stolicu crne boje ili ona sadrži krv, odmah potražite medicinsku pomoć.

Kako primeniti test 'štipanja kože'

Pre nego što počnete da primećujete promene u navikama pri odlasku u kupatilo, postoji trik  koji vam može pomoći da utvrdite da li treba da konzumirate više tečnosti. Jednostavno uštipnite kožu sa dva prsta na stomaku, prednjem delu ruke ili koži na grudima odmah ispod ključne kosti na nekoliko sekundi. 

Ako vam se koža vrati na svoje mesto u roku od nekoliko sekundi, verovatno pijete dovoljno vode. Međutim, ako vaša koža ostane uvučena od štipanja i ne vrati se odmah u normalnu boju i oblik, postoji velika šansa da ste dehidrirani. Teorija koja stoji iza testa "štipanje kože" je da dovoljno vode u telu zadržava elastičnost kože. Kada vaše telo ostane bez tečnosti tokom stanja dehidracije, vaša koža gubi elastičnost.

Ovo voće najviše hidrira organizam

Znati kako sprečiti dehidraciju je izuzetno važno. Stručnjaci preporučuju da konzumirate najmanje šolju vode otprilike četiri sata pre nego što nameravate da vežbate. Idealno bi bilo da pijete pola šolje vode u intervalima od 15 minuta tokom vežbanja ili fizičke aktivnosti. Takođe je pametno držati vodu na dohvat ruke tokom dana, kao što je flaša vode u torbi ili čaša vode na stolu dok radite.