filteri close
Objavljeno: 10.10.2023. Image source: Foto: Pixabay/TheDigitalArtist
300x600

Održavanja mladalačkog izgleda može biti jednostavnije nego što mislite

Stručnjaci se slažu da određena hrana može imati pozitivan uticaj na očuvanje mladalačkog izgleda, unapređivanje dugovečnosti i jačanje kognitivne funkcije. Ključne namirnice koje se preporučuju su povrće, zdrave masti, mahunarke, orašasti plodovi, fermentisana hrana i voće.

Povrće

Posebno je važna konzumacija tamnozelenog povrća, bogatog vitaminom A i C, mineralima, vlaknima, nitratima i bioaktivnim supstancama. Tamnije povrće sadrži više hlorofila koji štiti od slobodnih radikala i pruža zaštitu od starenja. Antioksidansi poput luteina održavaju hidrataciju i elastičnost kože, čuvajući je od oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem.

Zdrave masti

Biljna ulja su bogata masnim kiselinama, mononezasićenim mastima i antioksidansima. Kokosovo ulje sprečava pojavu staračkih fleka, dok ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži skvalen koji pospešuje hidrataciju kože. Maslinovo i avokado ulje smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti i demencije. Konzumacija avokada, zahvaljujući vitaminu A, pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i doprinosi blistavom izgledu.

Mahunarke

Mahunarke su bogate vlaknima, proteinima, mineralima, složenim ugljenim hidratima i vitaminom B, podržavajući kognitivne funkcije. Grašak sadrži antocijane i izoflavone koji se bore protiv preranog starenja izazvanog ultraljubičastim zracima i upalama. Sočivo i leblebije podstiču proizvodnju kolagena, osiguravajući zdravu i blistavu kožu. Saponini i fitosteroli u mahunarkama takođe pomažu u prevenciji bora.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi pružaju proteine, antioksidanse, vitamine, minerale i nezasićene masti. Bademi sadrže vitamin E koji štiti kožu od UV zračenja, obnavlja tkiva i održava hidrataciju. Orasi sadrže omega-3 masne kiseline koje jačaju membrane ćelija kože i štite od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu. Takođe sadrže polifenole koji obezbeđuju visok nivo antioksidanata. Brazilski orasi sadrže omega-3 masne kiseline i selen koji poboljšava elastičnost kože. Glutation u njima pomaže u regeneraciji kože i sprečava bore. Seme nara se koristi vekovima kao prirodni lek, bogato vitaminom C i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale i zaštiti od slobodnih radikala.

Fermentisana hrana

Fermentisana hrana nastaje kontrolisanim rastom mikroba i ima anti-age, protivupalno, antidijabetičko i antialergijsko dejstvo. Kefir, kiseli hleb, kiseli kupus, kimči i kombuća su deo fermentirane hrane koja se preporučuje za konzumiranje.

Voće

Papaja je superhrana bogata antioksidansima i vitaminima A, C, K i E. Osim antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala, papaja sadrži enzim papain koji ima protuupalna svojstva i pomaže u usporavanju starenja. Konzumiranje voća pomaže u eliminaciji mrtvih ćelija kože. Borovnice su bogate vitaminima A i C, te sadrže antioksidans antocijanin koji štiti kožu od sunčevih zraka, stresa i oštećenja, kontrolišući upalni odgovor organizma i sprečavajući gubitak kolagena. Voće takođe doprinosi smanjenju gubitka vida usled starenja.