filteri close
Objavljeno: 31.03.2020. Image source: YouTube/Printscreen
300x600

Beogradski sajam preuređen je u prostor za prijem pacijenata obolelih od koronavirusa koji imaju blažu kliničku sliku.

Na Sajmu su do sinoć smeštene 33 osobe.

Kako je preneo RTS, u ovoj privremenoj bolnici za sada se leči 12 žena i 21 muškarac.

Kako da se ne dogodi i vama?

Najstarija hospitalizovana pacijentkinja rođena je 1946. godine, dok je najmlađi pacijent - devetnaestogodišnjak (2001. godište).

OPREZ: I mladi pacijenti na intenzivnoj nezi!

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić saopštio je da o pacijentima na Sajmu brine 10 lekara i 25 medicinskih sestara, čije smene traju po 8 sati.

Angažovano je osoblje iz Beograda, sa Studentske poliklinike, Zavoda za sport, DZ Palilula. 

Vlada Republike Srbije pre nekoliko dana objavila je i detaljna uputstva za prijem pacijenata u bolnicu na Beogradskom sajmu.

VAŽNO: Uputstvo za pacijente koji dolaze u karantin na Beogradskom sajmu

Vekić je apelovao na građane da ne čekaju da im temperatura skoči na 39-40, nego da se jave čim osete i najblaže simptome.

Pored Beogradskog sajma, prostor Novosadskog sajma i hala "Čair" u Nišu spremni su za prihvat pacijenata. I u Valjevu spremaju privremene bolnice.

Šta da radite ako osećate blage simptome?

Preporuka infektologa sa Infektivne klinike u KCS Ivane Milošević, koju je prenelo Ministarstvo zdravlja, glasi da svi koji imaju veoma blage simptome, kao što su niska temperatura i grebanje grla, a to traje danima, treba prvo da se jave svom izabranom lekaru, da će nakon pregleda biti utvrđeno da li treba da se rade analize, a zatim i da li je potrebna hospitalizacija.

Šta je tačno respirator? Kome je neophodan?



Izvor: RTS, Medik