filteri close
Objavljeno: 02.01.2025. Image source: Foto: Pixabay/Vinotecarium
300x600

Praznično vreme je i vreme kad više konzumiramo alkohol. Ako ste uvek u nedoumici koje vino da poslužite uz koju hranu, evo nekoliko pravila...

Bela vina

  1. Sauvignon Blanc
    • Slaže se sa: laganim salatama, morskim plodovima (škampi, ostrige), kozjim sirom.
    • Karakteristike: svež, citrusni, lagan.
  2. Chardonnay
    • Slaže se sa: piletinom, ribom s kremastim sosovima, lososom, pečenim povrćem.
    • Karakteristike: puniji ukus, često s notama vanile i maslaca.
  3. Riesling
    • Slaže se sa: začinjenim jelima (azijska kuhinja), sušijem, laganim desertima.
    • Karakteristike: može biti suv ili sladak, voćne arome.

Kako se oporaviti posle novogodišnje noći?

Crvena vina

  1. Pinot Noir
    • Slaže se sa: pečenom piletinom, lososom, pečurkama, kremastim sirevima.
    • Karakteristike: lagano crveno vino s voćnim notama.
  2. Merlot
    • Slaže se sa: pečenom ćuretinom, jelima od paradajza, blagim sirevima.
    • Karakteristike: mekše tanine, bogate voćne arome.
  3. Cabernet Sauvignon
    • Slaže se sa: crvenim mesom (biftek, jagnjetina), jakim sirevima poput cheddara.
    • Karakteristike: puno telo, izražene tanine.
  4. Malbec
    • Slaže se sa: roštiljem, kobasicama, jelima s pušenim aromama.
    • Karakteristike: voćno, sa notama čokolade i začina.

Rose vina

  • Slažu se sa: mediteranskom hranom, laganim pastama, salatama, sušenim mesom.
  • Karakteristike: sveža i lagana, voćne arome.

Penušava vina

  1. Šampanjac ili Prosecco
    • Slaže se sa: hors d'oeuvres, školjkama, laganim desertima (voćni tart).
    • Karakteristike: osvežavajuće, često citrusne note.

Slatka vina

  1. Port, Sherry ili Muscat
    • Slažu se sa: desertima, plavim sirevima, orašastim plodovima.
    • Karakteristike: bogati i intenzivni ukusi.

Vino, mlečni prozvodi, šećer... nisu loši samo po liniju, već i po kožu lica