filteri close
Objavljeno: 01.12.2023. Image source: Pexels
300x600

Stručnjaci daju odgovor

Vreme prehlada i virusa podrazumeva češću upotrebu lekova poput ibuprofena, kod nas najpoznatijeg po brendu "Brufen", koji pomaže u smanjenju upale, bolova, ukočenosti i groznice. 

Ovaj lek, koji spada u nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID), efikasan je kod različitih tegoba kao što su glavobolja, artritis i menstrualni grčevi.

Lekari naglašavaju važnost pridržavanja uputstava prilikom korišćenja ibuprofena. Maksimalna pojedinačna doza obično iznosi 800 miligrama, a za više od 400 miligrama potreban je recept. Preporučuje se da ne prekoračujete dnevnu dozu od 3.200 miligrama, a svaku dozu treba rasporediti tokom nekoliko sati.

Potisnute emocije dovode do psihosomatskih bolesti

Ukoliko koristite ibuprofen redovno, naročito duže od nedelju dana, savetuje se smanjenje unosa na 2.400 miligrama dnevno i konsultacija sa lekarom za određivanje najniže efikasne doze.

Smernice klinika Mejo predlažu:

- Za menstrualne grčeve: 400 miligrama na svaka četiri sata

- Za opšte olakšanje bola: 400 miligrama na četiri do šest sati

- Za bolove od artritisa: dnevna doza između 1.200 i 3.200 miligrama, podeljena u više doza

Takođe je važno ne mešati ibuprofen sa drugim NSAID lekovima kao što su naproksen ili ketorolak. Uzimanje ibuprofena u velikim dozama ili duži period može izazvati neželjene efekte poput problema sa bubrezima ili čira na želucu.

Ako ibuprofen postane deo svakodnevnog života, razmotrite alternativne metode ublažavanja bolova kao što su fizikalna terapija, akupunktura ili dijeta bogata antiinflamatornim namirnicama. Uvek je mudro potražiti savet lekara za uporni bol, a redovna fizička aktivnost i istezanje mogu doprineti boljem zdravlju i olakšanju bola.