filteri close
Objavljeno: 14.01.2022. Image source: Pixabay/Parentingupstream

banner-sidebar

Nastavljaju se ogromne brojke, raste i broj preminulih

U poslednja 24 sata u Srbiji je kovid-19 potvrđen kod 12.721 osobe od 31.540 testiranih, a nažalost preminulo je još 23. Na respiratorima se trenutno nalaze 103 pacijenta, dok je na bolničkom lečenju 2.368.

Podsetimo, juče je u našoj zemlji oboren crni rekord sa 13.753 registrovana slučaja korone i 19 preminulih, dok je na respiratorima bilo 96 obolelih.

Poslednjih nedelja došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi, treba da se nastave i u narednom periodu, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice.

Ona je dodala da smo poslednjih dana imali stabilnu epidemiološku situaciju. Kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, naročito u Beogradu. Broj od 8,2 odsto pozitivnih sada je oko 10 odsto, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

"Neko će da kaže da to nije neko veliko povećanje, ali bojimo se da je to početak nekog značajnijeg povećanja, naročito u Beogradu", upozorila je ona.

Pokazalo se, dodala je, da je bila ispravna odluka kada su odlučili da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta jer se zadržala stabilna situacija u školskoj sredini.

"Ovaj period je period slavlja, okupanja, moramo da budemo svesni da je virus tu, da smo detektovali prisustvo omikrona za koji je pokazano da se značajno brže širi", istakla je ona.

U Srbiji trenutno vlada omikron soj, dok se delta soj sada otkriva kod manjeg broja ljudi

Kovid ambulante su pune, ispred njih su redovi od početka Nove 2022. godine, a povećava se i broj prijema u bolnicama.