filteri close
Objavljeno: 15.07.2022. Image source: Pixabay
300x600

Maltene svaki četvrti testirani je pozitivan...

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.728 novih slučajeva korona virusa od testiranih 10.328 uzoraka. Od posledica ove infekcije preminule su 4 osobe.

Na bolničkom lečenju trenutno je ukupno 223 pacijenta, od kojih je na respiratorima 8, objavljeno je na zvaničnom sajtu Covid-19.rs.

Dan ranije je na bolničkom lečenju bio 195 osoba, što znači i da, uz porast novozaraženih, raste i broj hospitalizovanih.

Korona virus nam se, čini se, polako ponovo vraća u živote, a o tome najbolje svedoče brojke novoobolelih u poslednjih nekoliko dana - opet smo prešli cifru od 2.000. Koliko se korona "promenila" za ove dve godine, koji su simptomi sada najčešći, da li i dalje na svaku povišenu temperaturu treba da idemo u kovid ambulantu?

Iako smo se gotovo dve godine pridržavali kovid mera, danas su one potpuno zanemarene, maske retko ko nosi, nema ograničenja kada su okupljanja u pitanju, dok su i mnoge kovid bolnice prestale sa radom.

Kada je o trenutnim korona merama koje su na snazi reč, epidemiolog Slađan Stanković za "Blic" objašnjava kako su one sada dosta redukovane, te da su spale na svega tri koje su danas spadaju pod obavezne.

- Od maja meseca ove godine na snazi su redukovane mere koje podrazumevaju da samo oni koji su zaraženi budu u izolaciji, odnosno karantinu, i to sedam dana. Karantin sada nije potreban za ukućane, niti za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, pa je i to različito u odnosu na mere koje smo pre imali - priča Stanković.

Nakon niza varijanti i podvarijanti korone tokom dve godine, epidemiolog Stanković navodi kako su trenutno prisutne 2 podvarijante omikron soja, a koje, kako dalje objašnjava, ne daju teške posledice i ne treba da nas zabrinjavaju.

Izvor: Medik, Blic