filteri close
Objavljeno: 23.08.2023. Image source: Unsplash
300x600

Najnoviji soj još nije došao u Srbiju, ali smo spremni za reakciju

Posle svega što smo prošli sa koronavirusom, svaki izveštaj o porastu zaraženih i mutacijama virusa izaziva zabrinutost.

Nedavno su se pojavile vesti o novoj varijanti virusa koju je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala kao "varijantu pod nadzorom", dok je u javnosti postala poznata kao "pirola".

Za one koji su pomislili da je korona prošlost – varate se. Korona virus je i dalje prisutan, ali stručnjaci poručuju da nema razloga za paniku.

Dr Marijana Mandić Ristić, načelnica Opšte medicine u Domu zdravlja Vračar, ukazuje da su neki pacijenti testirani pozitivno na kovid nakon perioda bez slučajeva.

"Simptomi uglavnom kreću sa bolom u grlu i par dana malaksalosti sa suvim kašljem, slični kao i kod onih sa respiratornim infekcijama. Pretpostavljamo da su inicijalni virusi zajedno sa kovidom, da se to pomešalo", izjavljuje ona.

Pulmolog u Dečjoj klinici u Tiršovoj, dr Snežana Rsovac, napominje da su deca povremeno pokazivala simptome nalik na prehladu.

"Mi nismo još uvek dobili obaveštenje da je detektovana ‘pirola’ kod nas. Ima omikrona i tih podsojeva omikrona. Pa i ovo je neki od podsojeva. Niko od dece nije imao težu kliničku formu", kaže Rsovac.

"Brzo će se reagovati u slučaju povećanja broja pacijenata"

Epidemiolog doktorka Vesna Mioljević ističe da u ovom trenutku ne postoji razlog za preveliku zabrinutost ili paniku.

"Svakako, mi kao zemlja prati sve što se dešava i informacije koje prosleđuje SZO i CDC. Imamo sve planove spremne, brzo će se reagovati u slučaju nekog povećanja broja pacijenata", podvlači doktorka Mioljević.

Do sada je "pirola" zabeležena u više od 30 mutacija i registrovana u Americi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu.

"Za ovu varijantu koja je otkrivena u februaru, nešto se više zna – da ima više mutacija, ali još nema dokaza da ona izaziva oboljenja koja se brže i lakše prenose sa čoveka na čoveka ili da izaziva teže kliničke slike i hospitalizaciju. Za ovu novu varijantu, to je tek nekoliko dana, još uvek se ništa ne zna precizno", pojašnjava doktorka Mioljević.

Davno smo savladali pravila – pranje ruku, izbegavanje gužvi sa simptomima kao što su kijavica i temperatura, i nošenje maske ako je potrebno.

U poslednjih sedam dana u našoj zemlji, od 4.116 testiranih na kovid, 420 osoba je bilo pozitivno.