filteri close
Objavljeno: 20.09.2021. Image source: Unsplash/SJ Objio

banner-sidebar

Nazire li se kraj pandemije? Stručnjaci daju odgovor...

Od koronavirusa u poslednja 24 sata preminulo je 38 osoba. Zaražene su 6.424 osobe, a testirane su 20.584 osobe.

Na respiratoru je 181 pacijent.

Podsetimo, juče je od ukupno 16.642 testiranih, njih 5.255 je bilo pozitivno, dok je nažalost 37 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 183 pacijenata.

Epidemija infekcije kovid-19 još uvek nije završena i borba sa virusom uveliko traje. Ono što nas sve zanima je kada će virus nestati i kada ćemo se vratiti normalnom životu?

Vakcine su tu, rešenje je tu, ali nešto manje od polovine populacije još uvek ne pristupa vakcinaciji, što nam dodatno otežava borbu i dozvoljava opstanak i mutaciju virusa.

Doc. dr Ana Banko, virusolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, za Blic kaže da je najizvesnije da ćemo se u nekom trenutku vratiti u normalan život, ali je daleko teže odgovoriti na pitanje kada će se to i desiti.

"Ako se vratim na odgovore koje sam na isto pitanje davala neposredno nakon odobrenja vakcine protiv COVID-19, u njima su moje procene da ćemo o kraju pandemije moći da razmišljamo tek 2022. godine. Iako smo tada razgovor vodili u atmosferi početnog optimizma povodom pronalaska vakcine, nekima se ova 2022. godina činila daleko. Međutim, očigledan je bio realni izazov kako obezbediti kapacitete sveobuhvatne a brze imunizacije svetske populacije. Ali, izazov motivacije dovoljnog broja stanovništva da se vakcinom zaštiti od fatalnih posledica infekcije SARS-CoV-2 u tom trenutku nije mogao biti dovoljno sagledan. Zato je, ako me sada pitate, 2022. godina i dalje godina kada ćemo moći da razmišljamo o kraju pandemije, ali sigurno ne i godina kada ćemo taj kraj proglasiti", objašnjava docent Banko.

Izvor: Medik, Blic