filteri close
Objavljeno: 30.04.2020. Image source: OrnaW/Pixabay
300x600

U svetu je do sada od virusa korona preminulo više od 231.000 ljudi, a oporavilo se preko milion zaraženih.

Tri meseca nakon što je SZO proglasila vanrednu zdravstvenu situaciju u svetu, krivulja broja novozaraženih u Zapadnoj Evropi dostigla je vrhunac, ali raste gledano ka istoku Evrope, rekao je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hans Henri Kluge,na konferenciji za novinare.

Ruska Federacija, Kazahstan i Ukrajina beleže porast broja slučajeva, a u Turskoj se situacija stabilizuje.

Srbija protiv korone: Šest preminulih, ovo je plan kretanja za vikend!

Broj obolelih u Rusiji premašio je 106.000. U poslednja 24 sata registrovano je čak 7.099 novozaraženih, dok je 101 osoba preminula.

Kako prenosi RTS, među zaraženima je i predsednik ruske vlade Mihail Vladimirovič Mišustin.

Najviše zaraženih i dalje je u SAD – 1.075.276. Više od 62.000 ljudi je preminulo.

Samo u poslednja 24 sata u Sjedinjenim Američkim Državama registrovano je više od 11.000 novih slučajeva infekciej.

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama na putu je da dostigne nivo koji nije viđen još od Velike depresije 1930-ih. Ekonomisti predviđaju da bi stopa nezaposlenosti u aprilu mogla da dostigne 20%. 

Broj zaraženih i preminulih raste i u Iranu.

Tokom poslednja 24 sata preminula je 71 osoba. Ukupan broj žrtava je veći od 6.000, novoobolelih je 983, a broj zaraženih dostigao je skoro 95.000.

Žene, ovo je jedan od najbržih načina prenošenja koronavirusa, o kome se vrlo malo govori

Iako svi govore o „švedskom modelu”, u poslednja 24 časa u ovoj zemlji registrovano je 790 novozaraženih, čime je ukupan broj premašio 21.000.

Procenjuje se da je zaraženo čak 26 %stanovništva Stokholma.

U poslednja 24 sata u Velikoj Britaniji preminule su 674 osobe obolela od kovida 19 u bolnicama širom zemlje, a zabeleženo je više od 6.000 novih slučajeva infekcije.

Petnaest preminulih pacijenata, starosti od 49 do 97 godina, prethodno nisu imali zdravstvenih problema, navodi se u saopštenju zdravstvenih vlasti.

Kako da zaštitite kožu ruku tokom pandemije koronavirusa

„Grčka želi da dočeka turiste ovog leta, ali uz određene mere predostrožnosti", izjavio je ministar turizma Hari Teokaris, a srpski ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević poručio je da će ova zemlja relaksirati mere veoma sporo, fazu po fazu.

Kako prenosi B92, restrikcije kretanja prevozom van mesta prebivališta ostaju na snazi još najmanje dve nedelje, zabrananjeni će biti odlasci na sva ostrva najverovatnije do 1. juna. Tek od 1. juna biće otvoreni restorani i kafići, i to samo oni koji imaju bašte. „Hoteli će biti otvoreni samo oni koji rade cele godine, o onim sezonskim se još ne razgovara", objasnio je srpski ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević.

U Grčkoj je do sada registrovan 2.591 slučaj zaraze koronavirusom, dok je preminulo 140 osoba.

Da li brada povećava rizik od zaraze koronavirusom?

Kada govorimo o regionu, U Mađarskoj je u poslednja 24 sata registrovano 48 novozaraženih, a u Rumuniji 262. U obe zemlje dogodilo se još 12 smrtnih slučajeva.

Slovenija beleži još 11 novoobolelih, Albanija 7, Bugarska 59 novih slučajeva zaraze .

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 14 slučajeva novoobolelih od koronavirusa, što je ukupni broj povećalo na 2.076, a dve osobe su umrle.

Austrija je ponudila Severnoj Makedoniji lečenje pacijenata u austrijskim bolnicama, saopštila je danas ambasada u Skoplju.

U Severnoj Makedoniji zabeleženo je 1.465 slučajeva infekcije, dok je 77 osoba preminulo.

Koronavirus: Zašto toliko dodirujemo lice i gde često grešimo?

Podaci o broju zaraženih u Republici Srpskoj govore da je epidemiološka situacija pogoršana, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i još jednom pozvao građane da se pridržavaju propisanih zaštitnih mera i ponašaju što odgovornije.

Vlasti su danas saopštile da su u RS registrovane još četiri osobe preminule od kovida 19.


Izvor: RTS, B92, Medik