filteri close
Objavljeno: 03.04.2020. Image source: ivabalk/Pixabay
300x600

Redovno i pravilno pranje ruku jedan je od najefikasnijih načina sprečavanja širenja infekcije koronavirusa.

Učestalo pranje ruku, iako pouzdan način za prevenciju bolesti, može dovesti do isušivanja i pucanja kože na rukama, kao i do pogoršavanja već postojećih dermatoloških problema.

Ovo je čest simptom korone, a mnogi ga ignorišu

Sapun i voda spiraju prljavštinu, bakterije i viruse sa kože, ali takođe uklanjaju prirodna, zaštitna ulja, uzrokujući njeno sušenje.

Zašto je ovo važno?

Pitanje suve i ispucale kože nije samo estetski problem. Osim neprijatnosti i bola koji izaziva, pucanje kože i stvaranje ranica može povećati rizik od zaraze, kao što može dovesti i do pojave hroničnih problema, poput pojave ekcema.

Rok trajanja pojedinih maski - svega 2 do 3 sata!

Iako su sredstva za dezinfekciju ruku često blaža od konstantnog korišćenja sapuna, stručnjaci upozoravaju na to da je njihova učinkovitost manja, to jest – da su sapun i topla voda mnogo sigurniji način prevencije.

Kako sačuvati ruke?

Stručnjaci i ovde ukazuju na značaj prevencije.

Vrlo je važno na vreme otpočeti sa brigom o koži ruku, jer je prevencija pojave dermatoloških problema znatno jednostavnija od borbe sa već iritiranom, suvom i upaljenom kožom na rukama.

Evo nekoliko korisnih saveta:

Izbor sapuna

Sapun kojim često perete ruke u toku perioda pandemije trebalo bi da bude blag, nežan i bez mirisa.

Prirodni sapuni, poput onih napravljenih od maslinovog ulja, kokosovog ulja ili aloe vere, pomoći će vam da negujete i zaštitite ruke. 

Pažljivo sušite ruke

Nakon što ste ih oprali, protresite ruke, a zatim ih nežno osušite utapkavanjem u peškir ili ubrus, bez grubog trljanja.

Praktični vodič: Kako da vam ne magle naočare dok nosite masku

Nanošenje kreme

Odmah nakon sušenja ruku, nanesite blagu hidratantnu kremu i sačekajte da se osuši.

Prilikom izbora kreme, pazite da bude blaga i što prirodnija, te da ne sadrži sastojke poput retinola ili drugih seruma protiv starenja.

Trudite se da koristite kremu bez alergena i dodatih mirisa.

Stručnjaci ukazuju na to da su kreme za ruke u ovom period bolje od losiona za telo, jer su hranljivije, i za razliku od losiona – najčešće su na bazi ulja.

Noćna nega

Noć je najbolji period tokom koga možete pomoći koži ruku da se oporavi.

Zbog toga nemojte odlaziti na spavanje bez prethodnog nanošenja kreme za ruke.

Za osobe sa izraženijim problemom sušenja kože savetuje se upotreba vazelina.

Nanesite deblji sloj kreme, i ako ste u mogućnosti – stavite pamučne rukavice, kako biste oporavili kožu ruku tokom noći. 

Nosite rukavice

Pored redovnog pranja ruku, borba protiv koronavirusa podrazumeva i intenzivno i učestalo održavanje higijene prostora u kome boravite i radite.

Kako biste izbegli dodatna oštećenja i iritacije na koži izazvane upotrebom jakih dezinfekcionih sredstava, preporučuje se da prilikom njihovog korišćenja obavezno nosite zaštitne rukavice.