filteri close
Objavljeno: 01.04.2020. Image source: coyot
300x600

Zaštitne maske ne štite ni nas, ni druge, ukoliko se ne koriste onako kako je preporučeno!

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) smatraju da zaštitne maske treba da nose samo zaraženi virusom korona i oni koji se brinu o bolesnima, prenosi Mondo.

Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan navodi da nošenje maski za lice, u slučaju njihovog nepravilnog korišćenja, može naneti više štete nego koristi. 

„Nema konkretnog dokaza koji bi ukazivao da masovno nošenje maski donosi bilo kakvu korist. Zapravo, postoje izvesni dokazi koji nagoveštavaju suprotno”, naveo je Rajan.

On je istakao da je nedostatak maski i drugih medicinskih potrepština postao globalni problem. 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Šta da radite ako osetite simptome

 Profesorka Medicinske škole na Zvezdari Elvira Hadžić podsetila je za RTS da na tržištu postoji više vrsta maski, od medicinskih do onih koje se upotrebljavaju u fabrikama, ali da one nemaju isto zaštitno dejstvo, kao ni rok trajanja.

Najčešće grešimo ako masku koristimo duže nego što bi trebalo, naglasila je Hadžićeva. 

Prema njenim rečima, hirurške maske, one koje kupujemo u apotekama su veoma dobre, jer imaju nekoliko slojeva, a izgrađene su od određenih polimera i pružaju odličnu zaštitu od virusa i sitnih čestica.

Međutim, kaže, ta maska je predviđena za jednokratnu upotrebu i može da se nosi samo dva ili tri sata.

Praktični vodič: Kako da vam ne magle naočare dok nosite masku

Objasnila je da se takve maske ne mogu prati, jer će se tako oštetiti i možemo imati veće štete nego koristi.

Hadžićeva je objasnila da maska mora biti pričvršćena na celo lice i obavezno moraju biti prekriveni i nos i usta. 

„Veoma je važno da se maske ne diraju, jer često ih nesvesno pomeramo, dodirujemo prljavim rukama ili rukavicama i praktično lepimo nečistoće, bakterije i viruse”, objasnila je profesorka Hadžić.

Za razliku od hirurških, maske koje se koriste u fabrikama, proizvodnjama imaju potpuno  drugu funkciju, ali mogu poslužiti. Kada maska ima više slojeva i zaštita je veća.

Čvršće maske mogu da se koriste šest ili sedam sati, i njima se samo povećava dužina izloženosti.

Postoje i one iz kućne radinosti, one mogu da se koriste, ali pravilno, posebno ako se ide u neko rizično područje. 

Svakako je bolje da ih imate nego da ih nemate, ali u takvim područjima treba da se što manje zadržavate i da se pravi distanca, da se prostorije provetravaju kako bi se smanjila  koncentracija virusa”, rekla je profesorka.

Sagovornica je istakla i da nema potrebe da se maska nosi u vozilu ako ste sami. 

„Osoba koja je sama u vozilu nema potreba da stavi masku, jer se tako troše resursi bez potrebe, za masku koja traje tri sata potrošeno je već pola sata i ona će postati vlažna, na nju će se lepiti mikroorganizmi i veće štete će praviti nego koristi”, objasnila je profesorka Hadžić.

Maske se mogu i dezinfikovati, ali samo one koje nisu za jednokratnu upotrebu. 

Kako da se ne dogodi i vama?

Ponovila je da masku treba da stavi osoba koja je zaražena, kada odlazi u apoteku, kada odlazi u zdravstvenu ustanovu da bi zaštitila sve osobe u okruženju i prostor u kojem se nalazi.

„Moja preporuka je da ako je više ljudi na malom prostoru treba da se nose maske, a ako je veća prostorija i kada smo na određenom razmaku i pod pretpostavkom da niko ne kija i ne kašlje i ako su površine dezinfikovane, onda ne treba da nose masku”, rekla je Hadžićeva za RTS.


Izvor: RTS, Mondo