Magija u šolji: Zašto je kakao više od obične čokolade
Napitak koji greje dušu i telo
Iako se kakao, odnosno piće od kakaa, poistovećuje sa zimom i hladnim danima, taj napitak je zdrav i ukusan tokom cele godine. I ne mora se piti topao, naravno.
Starosedeoci Srednje Amerike Maje prvi su koristili kakao u ishrani. Evropa je upoznala ovaj napitak u 16. veku zahvaljujući španskim osvajačima, gde je postao poznat kao zdravstveni tonik.
Da biste napravili kakao prah, potrebno je usitniti kakao zrno i odstraniti masnoće i ostale sastojke, ostavljajući samo fino mleveni prah. Danas je najpoznatiji kao osnova za čokoladu. Međutim, stručnjaci znaju da ovaj napitak ima mnoge zdravstvene prednosti.
Čokoladno mleko: Sladak napitak ili skriveni izvor kofeina? Otkrivamo koliko zaista ima kofeina u omiljenom napitku!
Topli kakao je odlična alternativa kafi i bogat je izvor gvožđa i drugih minerala. Ima mnoge zdravstvene koristi, uključujući antioksidantne i antiinflamatorne efekte, zahvaljujući polifenolima koje sadrži.
Ali, nije svaki kakao isti. Da biste imali sve zdravstvene koristi, važno je izabrati visokokvalitetni kakao, jer dodavanje hemikalija i šećera može umanjiti njegove prednosti.
Znate li šta je "vitamin P" i koliko utiče na naše zdravlje?
Crna čokolada može pomoći u kontroli krvnog pritiska. Uz pravilnu ishranu i terapiju, crna čokolada može umanjiti simptome. Redovno konzumiranje kakaovog napitka može povoljno uticati na srčano zdravlje. Naravno, ne treba se oslanjati na kakao kad je u pitanju visok pritisak, već na lekare.
Kalorijska vrednost kakaovog praha varira. Sirovi kakao ima oko 228 kalorija na 100 grama, dok procesirani kakao može imati i do 380 kalorija, sa dodatim šećerom.
I osobe sa dijabetesom tipa 2 mogu piti kakao, ali treba da koriste nezaslađeni, sirovi kakao bez dodatka šećera. Na ovaj način može čak i pomoći u smanjenju simptoma dijabetesa.
Pored toga, kakao može pomoći u gubitku kilograma i poboljšanju kože i kose, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima.
Kakao "podmazuje" mozak za starije!
Za pripremu kakaovog napitka postoje razne opcije. Uz mleko i šećer, napitak je posebno ukusan. Ovo su naša tri predloga:
Za početak, trebaće vam 2 decilitra mleka, dve kašičice kakao praha i kašičica šećera. Prvo, ugrejte mleko. Kad se mleko zagreje, dodajte kakao prah i dobro promešajte. Na kraju, stavite šećer i ponovo promešajte.
Druga opcija uključuje vanilu, šlag, mleko, šećer i kakao prah. Prvo zagrejte mleko, a zatim dodajte šećer, vanilu i kakao. Na kraju, dodajte šlag u čašu.
Treća varijanta podrazumeva korišćenje 2 kašičice kakaa, pola kašičice cimeta, kašičicu šećera i mleko ili vodu. Sve sastojke stavite u vrelu tečnost i dobro izmešajte. Ovo je odličan izbor za hladne dane.
Naravno, kod svakog kuvanja ugađate sebi, pa tako kakao možete napraviti po ukusu koji vama najviše odgovara.


Da li pametni satovi mogu otkriti zdravstvene probleme pre simptoma?