Magija u šolji: Zašto je kakao više od obične čokolade
Napitak koji greje dušu i telo
Iako se kakao, odnosno piće od kakaa, poistovećuje sa zimom i hladnim danima, taj napitak je zdrav i ukusan tokom cele godine. I ne mora se piti topao, naravno.
Starosedeoci Srednje Amerike Maje prvi su koristili kakao u ishrani. Evropa je upoznala ovaj napitak u 16. veku zahvaljujući španskim osvajačima, gde je postao poznat kao zdravstveni tonik.
Da biste napravili kakao prah, potrebno je usitniti kakao zrno i odstraniti masnoće i ostale sastojke, ostavljajući samo fino mleveni prah. Danas je najpoznatiji kao osnova za čokoladu. Međutim, stručnjaci znaju da ovaj napitak ima mnoge zdravstvene prednosti.
Čokoladno mleko: Sladak napitak ili skriveni izvor kofeina? Otkrivamo koliko zaista ima kofeina u omiljenom napitku!
Topli kakao je odlična alternativa kafi i bogat je izvor gvožđa i drugih minerala. Ima mnoge zdravstvene koristi, uključujući antioksidantne i antiinflamatorne efekte, zahvaljujući polifenolima koje sadrži.
Ali, nije svaki kakao isti. Da biste imali sve zdravstvene koristi, važno je izabrati visokokvalitetni kakao, jer dodavanje hemikalija i šećera može umanjiti njegove prednosti.
Znate li šta je "vitamin P" i koliko utiče na naše zdravlje?
Crna čokolada može pomoći u kontroli krvnog pritiska. Uz pravilnu ishranu i terapiju, crna čokolada može umanjiti simptome. Redovno konzumiranje kakaovog napitka može povoljno uticati na srčano zdravlje. Naravno, ne treba se oslanjati na kakao kad je u pitanju visok pritisak, već na lekare.
Kalorijska vrednost kakaovog praha varira. Sirovi kakao ima oko 228 kalorija na 100 grama, dok procesirani kakao može imati i do 380 kalorija, sa dodatim šećerom.
I osobe sa dijabetesom tipa 2 mogu piti kakao, ali treba da koriste nezaslađeni, sirovi kakao bez dodatka šećera. Na ovaj način može čak i pomoći u smanjenju simptoma dijabetesa.
Pored toga, kakao može pomoći u gubitku kilograma i poboljšanju kože i kose, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima.
Kakao "podmazuje" mozak za starije!
Za pripremu kakaovog napitka postoje razne opcije. Uz mleko i šećer, napitak je posebno ukusan. Ovo su naša tri predloga:
Za početak, trebaće vam 2 decilitra mleka, dve kašičice kakao praha i kašičica šećera. Prvo, ugrejte mleko. Kad se mleko zagreje, dodajte kakao prah i dobro promešajte. Na kraju, stavite šećer i ponovo promešajte.
Druga opcija uključuje vanilu, šlag, mleko, šećer i kakao prah. Prvo zagrejte mleko, a zatim dodajte šećer, vanilu i kakao. Na kraju, dodajte šlag u čašu.
Treća varijanta podrazumeva korišćenje 2 kašičice kakaa, pola kašičice cimeta, kašičicu šećera i mleko ili vodu. Sve sastojke stavite u vrelu tečnost i dobro izmešajte. Ovo je odličan izbor za hladne dane.
Naravno, kod svakog kuvanja ugađate sebi, pa tako kakao možete napraviti po ukusu koji vama najviše odgovara.