filteri close
Objavljeno: 26.08.2023. Image source: Pixabay
300x600

Nalazi se najviše u sledećim namirnicima i ima ovakvo dejstvo na telo

Hrana sa visokim sadržajem vitamina P obuhvata agrume, gorku čokoladu, voće kao što su borovnice, kruške, zeleni čaj, crveno vino, kao i lisnate zelene povrće poput kupusa, blitve i prokule.

Možda vam je već poznat termin "vitamin P"? 

Ako nije, evo šta bi trebalo da znate o ovoj relativno novoj kategoriji u ishrani.

"Vitamin P" se odnosi na grupu bioflavonoida, organskih spojeva koji su deo biljaka i koji imaju antioksidantne karakteristike i mnoge druge koristi za zdravlje.

Da li je zdravo preskakati doručak? Lekari imaju odgovor, pomalo neočekivan

Među najpoznatijim bioflavonoidima su kvercetin, rutin i hesperidin koji se javljaju u raznim vrstama voća, povrća i drugih biljnih proizvoda. Ovi spojevi nude sledeće potencijalne zdravstvene prednosti:

Antioksidantni efekti: Bioflavonoidi funkcionišu kao antioksidansi i tako pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Ova svojstva pomažu u očuvanju ćelijskih formacija i integriteta DNK.

5 mentalnih stanja kojima sabotiramo gubitak kilograma

Antioksidanti su ključni u očuvanju globalnog zdravlja i smanjenju rizika od oboljenja kao što su kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest i neke vrste tumora.