filteri close
Objavljeno: 13.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Mateusz Feliksik
300x600

Čokoladno mleko je omiljena poslastica mnogih, ali da li ste ikada razmišljali o količini kofeina koju sadrži?

Šolja nemasnog čokoladnog mleka sadrži oko 2,48 miligrama kofeina. U poređenju s kafom, koja može imati između 70 i 140 mg kofeina po šolji, čini se da čokoladno mleko ima zanemarljivu količinu ovog stimulansa. Ali da li je to dovoljno da nas drži budnima?

Ispostavlja se da je kofein prisutan i u drugim omiljenim napicima. Šolja tople čokolade sadrži otprilike 5 mg kofeina, dok je u šolji toplog čaja prisutno 26 mg. Čak i bezalkoholna pića imaju svoj udeo, sa oko 22 mg kofeina po čaši. Pa čak i kada biramo napitke koji su deklarisani kao bezkofeinski, možemo pronaći tragove ovog stimulansa, oko 2 mg kofeina u jednoj šolji.

Preporučeni dnevni unos za odrasle je oko 400 mg, dok trudnice i dojilje treba da ga ograniče na 200 mg ili manje. Međutim, kofein može imati negativne efekte na razvoj dece, stoga je važno da se deca drže podalje od ovog stimulansa ili da se ograniči na nivoe koji neće izazvati neželjene efekte kao što su anksioznost, dijareja ili nemir

Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!

Ali da se vratimo na čokoladno mleko. Osim kofeina, ovaj napitak ima svoje prednosti i mane. Nemasno čokoladno mleko sadrži 8 grama proteina koji pomažu u izgradnji mišića i oporavku nakon vežbanja. Studija iz 2012. godine otkriva da ispijanje čokoladnog mleka nakon treninga, i još jednog dva sata kasnije, može efikasnije pomoći telu u oporavku u poređenju sa skupim sportskim napicima. 

Osim proteina, sa 315 mg kalcijuma po porciji, čokoladno mleko pruža važan mineral koji je ključan za održavanje zdravih kostiju. Takođe, ovo mleko je odličan izvor vitamina D, koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma i takođe igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju.

Mleko je u mladosti nezamenjivo, ali kasnije treba da se obrati pažnja na količinu

Ipak, ako pokušavate smanjiti unos šećera, čokoladno mleko možda nije najbolji izbor. Čak 20 grama čokoladnog mleka sadrži trećinu do polovinu preporučenog dnevnog unosa šećera. Prekomerna konzumacija šećera može doprineti gojaznosti i karijesu, posebno kod dece. Takođe, važno je napomenuti da čokoladno mleko nije pogodno za osobe koje su netolerantne na laktozu, jer sadrži mlečni šećer koji može izazvati nelagodnosti kod tih osoba.

Dakle, da li treba da brinemo o količini kofeina u čokoladnom mleku? Iako je ta količina relativno mala u poređenju sa kafom i drugim napicima koji sadrže kofein, treba biti oprezan, posebno kod dece i osoba osetljivih na ovaj stimulans. Važno je obratiti pažnju na preporučeni dnevni unos kofeina i prilagoditi konzumaciju čokoladnog mleka prema sopstvenim potrebama i preferencijama.